Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ευλογιά των πιθήκων

         
monkeypox

         

Ερμηνεία:

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ζωονοσογόνος νόσος που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (MPXV), ο οποίος ανήκει στο γένος των ιών της ορθοποξιάς (orthopoxvirus). Η επανεμφάνιση του MPXV το 2017 (στην πολιτεία Bayelsa της Νιγηρίας) μετά από 39 χρόνια, χωρίς αναφορά κρούσματος στη Νιγηρία και η εξαγωγή της ευλογιάς των ταξιδιωτών (MPX) από τη Νιγηρία σε άλλα μέρη του κόσμου, το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, έχουν προκαλέσει ανησυχία. ότι το MPXV μπορεί να προέκυψε για να καταλάβει την οικολογική και ανοσολογική θέση που εκκενώθηκε από τον ιό της ευλογιάς. 

Αυτή η ανασκόπηση ακτινογραφεί την τρέχουσα κατάσταση της γνώσης σχετικά με τη βιολογία λοιμώξεων, την επιδημιολογία και την εξέλιξη του MPXV στη Νιγηρία και παγκοσμίως, ειδικά όσον αφορά τους ανθρώπινους, κυτταρικούς και ιικούς παράγοντες που ρυθμίζουν τη δυναμική μετάδοσης του ιού, τη μόλυνση και τη διατήρησή του στη φύση. 

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων απομονώθηκε για πρώτη φορά και αναγνωρίστηκε το 1958 όταν αρρώστησαν πίθηκοι που μεταφέρθηκαν από τη Σιγκαπούρη σε μια ερευνητική μονάδα της Δανίας. Ωστόσο, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον άνθρωπο ήταν το 1970, όταν ο ιός απομονώθηκε από ένα παιδί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι είχε ευλογιά.

Η συμπτωματική ανοσία στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων είχε προηγουμένως επιτευχθεί με τον εμβολιασμό κατά της δαμαλίτιδας. Ωστόσο, η εξάλειψη της ευλογιάς και η επακόλουθη έλλειψη εμβολιαστικών προσπαθειών άνοιξαν το δρόμο για να αποκτήσει κλινική σημασία η ευλογιά των πιθήκων. Επιπλέον, επειδή τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων συμβαίνουν στην αγροτική Αφρική, η υποψία υποαναφοράς της νόσου μπορεί να μεταφραστεί σε υποεκτίμηση της πιθανής απειλής αυτού του παθογόνου.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Human Monkeypox: Epidemiologic and Clinical Characteristics, Diagnosis, and Prevention. Petersen E, Kantele A, Koopmans M, Asogun D, Yinka-Ogunleye A, Ihekweazu C, Zumla A.Infect Dis Clin North Am. 2019 Dec;33(4):1027-1043. 

Monkeypox Virus in Nigeria: Infection Biology, Epidemiology, and Evolution. Alakunle E, Moens U, Nchinda G, Okeke MI.Viruses. 2020 Nov 5;12(11):1257. 

The changing epidemiology of human monkeypox-A potential threat? A systematic review. Bunge EM, Hoet B, Chen L, Lienert F, Weidenthaler H, Baer LR, Steffen R.PLoS Negl Trop Dis. 2022 Feb 11;16(2):e0010141.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Παθολογία: