Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ενδοθηλιακά κύτταρα

         
endothelial cells

         

Ερμηνεία:

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα σχηματίζουν μία μονήρη στιβάδα, που καλύπτει όλα τα αιμοφόρα αγγεία και ρυθμίζει τις ανταλλαγές μεταξύ της κυκλοφορίας του αίματος και των γύρω ιστών. Τα σήματα από τα ενδοθηλιακά κύτταρα οργανώνουν την αύξηση και την ανάπτυξη των κυττάρων του συνδετικού ιστού που σχηματίζουν τις περιβάλλουσες στιβάδες  του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων.  

Νέα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να αναπτυχθούν από τα τοιχώματα των υπαρχόντων μικρών αγγείων από την ανάπτυξη ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν κοίλους τριχοειδείς σωλήνίσκους ακόμη και όταν απομονώνονται σε κυτταρική καλλιέργεια.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα αποτελούν συστατικό μέρος της καρδιάς και των αγγείων και αποτελούν έναν κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του καρδιαγγειακού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκτός από τον κοινά αποδεκτό ρόλο τους στην αγγειογένεση, την αιμόσταση και τη ρύθμιση του αγγειακού τόνου, αποτελούν ουσιαστικό και ενεργό συστατικό των ανοσολογικών αποκρίσεων. 

Η έκφραση μιας σειράς έμφυτων υποδοχέων αναγνώρισης προτύπων τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στη φλεγμονώδη διέγερση και ελέγχουν τη στρατολόγηση και εξαγγείωση των ανοσοκυττάρων σε ιστούς στόχους σε όλο το σώμα.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Endothelial Cells. Sturtzel C.Adv Exp Med Biol. 2017;1003:71-91

Differentiation, Evaluation, and Application of Human Induced Pluripotent Stem Cell-Derived Endothelial Cells. Lin Y, Gil CH, Yoder MC.Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2017 Nov;37(11):2014-2025.

The glycolytic process in endothelial cells and its implications.Leung SWS, Shi Y.Acta Pharmacol Sin. 2022 Feb;43(2):251-259.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ιστολογία: