Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

δοκιμασία RT-PCR (δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης ανάστροφης μεταγραφής)

         
RT-PCR test (Reverse transcription-polymerase chain reaction test)

         

Ερμηνεία:

Η δοκιμασία  RT-PCR  χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο γενετικών ασθενειών και για τον χαρακτηρισμό της γονιδιακής έκφρασης σε διάφορους τύπους ιστών, κυτταρικούς τύπους και κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής περιόδου. Αυτό χρησιμεύει ως μια μορφή έκφρασης προφίλ, αλλά συνήθως ως υποψήφια προσέγγιση. Η RT-PCR χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για την κλωνοποίηση cDNAs για περαιτέρω χρήση με άλλες τεχνικές μοριακής βιολογίας (π.χ. βλέπε απομόνωση RT-PCR με εκκίνηση με Oligo(dT) ενδιαμέσων αποικοδόμησης πολυαδενυλιωμένου RNA και κυκλοποιημένη RT-PCR (cRT-PCR): ανάλυση του RNA 5' άκρα, 3' άκρα και πολυ(Α) ουρές)[1].

Η δοκιμασία  RT-PCR  είναι μια εξαιρετικά κοινή κλινική μέθοδος για την ανίχνευση παθογόνων, ιδιαίτερα για αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες όπως η νόσος του νέου κοροναϊού (COVID-19). Επί του παρόντος, η ανίχνευση του RNA από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 είναι το χρυσό πρότυπο για την καθιέρωση διάγνωσης COVID-19[2]

Η δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης ανάστροφης μεταγραφής (RT-PCR) είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της πανδημίας της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19). Ωστόσο, με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου coronavirus-2, η αιτία του COVID-19, η ικανότητα προσυμπτωματικού ελέγχου των δοκιμών RT-PCR είναι υπερβολικά επιβαρυμένη και πρέπει να δημιουργηθούν νέες στρατηγικές και δυνατότητες. Μια επιλογή είναι η ομαδική δοκιμή RT-PCR[3]. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Julia Bachman. Reverse-transcription PCR (RT-PCR). Methods Enzymol. 2013;530:67-74.

2.Wu Y, Xu W, Zhu Z, Xia X. Laboratory verification of an RT-PCR assay for SARS-CoV-2.J Clin Lab Anal. 2020 Oct;34(10):e23507. 

3.Ayaz A, Demir AGO, Ozturk G, Kocak M. A pooled RT-PCR testing strategy for more efficient COVID-19 pandemic management. Int J Infect Dis. 2022 Mar;116:1-6.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοπαθολογία: