Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γκρελίνη

         
ghrelin

         

Ερμηνεία:

Η γκρελίνη είναι μια πλειοτροπική ορμόνητου εντέρου, που ενεργοποιεί τον υποδοχέα της, τον υποδοχέα εκκριταγωγού της αυξητικής ορμόνης ανάπτυξης [growth hormone secretagogue receptor (GHS-R)]. Έχουν εντοπιστεί σχέσεις μεταξύ των παραλλαγών του γονιδίου του υποδοχέα GHS και του ανθρώπινου ύψους, τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με διαταραχές ανάπτυξης. Αυτά περιλαμβάνουν την καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης κατά  την εφηβεία, το ιδιοπαθές κοντό ανάστημα και την μεμονωμένη ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης.   

Οι χαρακτηριστικές λειτουργίες της γκρελίνης είναι οι διεγερτικές της επιδράσεις στην πρόσληψη τροφής, στην εναπόθεση λίπους και στην απελευθέρωση αυξητικής ορμόνης. 

Η γκρελίνη διεγείρει την όρεξη και γ΄αυτό είναι γνωστή και ως η «ορμόνη της πείνας», σε αντίθεση με τη λεπτίνη που καταστέλλει την όρεξη και είναι γνωστή και ως η ορμόνη του κορεσμού. Ωστόσο, άφθονη βιβλιογραφία δείχνει ότι οι λειτουργίες της γκρελίνης ξεπερνούν πολύ τον ρόλο της ως ορεξιγονικού σήματος

Η γκρελίνη ρυθμίζει την ομοιόσταση της γλυκόζης, αναστέλλοντας την έκκριση ινσουλίνης και ρυθμίζοντας τη νεογλυκογένεση/γλυκογονόλυση. Η σηματοδότηση γκρελίνης μειώνει τη θερμογένεση για τη ρύθμιση της ενεργειακής δαπάνης. 

Εκτός από την τόνωση της όρεξης και τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας, η γκρελίνη και ο υποδοχέας της GHS-R1a έχουν άμεση επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. 

Τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι η γκρελίνη ασκεί καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της συμπαθητικής δραστηριότητας και της υπέρτασης, της ενίσχυσης της αγγειακής δραστηριότητας και της αγγειογένεσης, της αναστολής των αρρυθμιών, της μείωσης της καρδιακής ανεπάρκειας και της αναστολής της καρδιακής αναδιαμόρφωσης μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI).

Η καρδιαγγειακή προστατευτική δράση της γκρελίνης μπορεί να σχετίζεται με αντιφλεγμονώδη και αντι-αποπτωτική δράση της, αναστολή της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νεύρου συστήματος, ρυθμιζόμενη αυτοφαγία και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία. Ωστόσο, οι μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν τις επιδράσεις της γκρελίνης στο καρδιαγγειακό σύστημα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως και δεν έχει καθιερωθεί κανένας συγκεκριμένος θεραπευτικός παράγοντας. 

Η γκρελίνη αποτρέπει τη μυϊκή ατροφία προκαλώντας μυϊκή διαφοροποίηση και σύντηξη. 

Η γκρελίνη ρυθμίζει τον σχηματισμό οστών και τον μεταβολισμό, τροποιώντας  τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των οστεοβλαστών. Η γκρελίνη εμπλέκεται επίσης στην ανάπτυξη και μετάσταση καρκίνου. Η γκρελίνη και το GHS-R mRNA εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό σε μεταστατικές μορφές καρκίνου.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Ghrelin: much more than a hunger hormone. Pradhan G, Samson SL, Sun Y.Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Nov;16(6):619-24.

Ghrelin regulation of glucose metabolism. Poher AL, Tschöp MH, Müller TD.Peptides. 2018 Feb;100:236-242. 

Research progress of ghrelin on cardiovascular disease.Yuan MJ, Li W, Zhong P.Biosci Rep. 2021 Jan 29;41(1):BSR20203387.

 

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ενδοκρινολογία: