Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

         
hallux valgus (bunion)

         

Ερμηνεία:

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι συνηθέστερη  παραμόρφωση του άκρου ποδιού - μπορεί να προκαλέσει πόνο και μειωμένη κινητικότητα. Χαρακτηρίζεται από την  σταδιακή απαγωγή  και  στροφή  του μεγάλου  δακτύλου και τη δημιουργία  εξόστωσης στην βάση του. Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση του άκρου ποδός που μπορεί να συνυπάρχει και από  παραμορφώσεις των υπόλοιπων δακτύλων.

Αιτιολογία – Παθογένεια
Η αιτιολογία του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι πολυπαραγοντική. Ενοχοποιείται η κληρονομικότητα, οι ρευματολογικές παθήσεις και η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων που συμβάλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Η πάθηση είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες. Επίσης Εκτός από την παραμόρφωση του ποδιού ο βλαισός μέγας δάκτυλος προκαλεί πόνο και δυσχέρεια στην βάδιση.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία
Ο βλαισός μέγας δάκτυλος αρχικά αντιμετωπίζεται μη χειρουργικά (προτείνονται φαρδύτερα παπούτσια,πάτοι και άλλα ορθοπεδικά βοηθήματα).

Σε περίπτωση που προκληθεί έντονη παραμόρφωση και τα ενοχλήματα από το πόδι δεν βελτιώνονται, η κατάσταση αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Ο ορθοπεδικός απόφασίζει ποια χειρουργική μέθοδο θα εφαρμόσει.
Η σύγχρονη χειρουργική αποκατάσταση του βλαισού μεγάλου  δακτύλου επιτυγχάνεται με μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας με  περιοχική αναισθησία. Οι  τομές δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά. Χρησιμοποιούνται μικρά εργαλεία, με τα οποία γίνονται οι διορθωτικές οστεοτομίες και η αφαίρεση της εξόστωσης υπό ακτινολογικό έλεγχο. Εκτός του μεγάλου δακτύλου διορθώνονται και οι τυχόν παραμορφώσεις των άλλων δακτύλων. ΟΙ οστεοτομίες συγκρατούνται με ειδικές βίδες τιτανίου, που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Ο ασθενής περπατάει αμέσως με το ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα χωρίς βακτηρίες και βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα του χειρουργείου. Με τη μέθοδο αυτή έχουμε μικρότερο τραυματισμό των μαλακών μορίων, επιτυγχάνοντας έτσι ταχύτερη ανάρρωση με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Βεβαίως η παραπάνω μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εξαιρώντας  ίσως κάποιες πολύ βαρείες παραμορφώσεις.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι, η μετεγχειρητική θεραπεία παρακολούθησης μέχρι την πλήρη ανάρρωση μπορεί να είναι χρονοβόρα.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

[Hallux valgus : Etiology, diagnosis, and therapeutic principles]. Zirngibl B, Grifka J, Baier C, Götz J.Orthopade. 2017 Mar;46(3):283-296.

Treatment of hallux valgus in children and adolescents. Knörr J, Soldado F, Violas P, Sánchez M, Doménech P, de Gauzy JS.Orthop Traumatol Surg Res. 2022 Feb;108(1S):103168. 

Minimally invasive versus open chevron osteotomy for hallux valgus correction: a randomized controlled trial. Kaufmann G, Dammerer D, Heyenbrock F, Braito M, Moertlbauer L, Liebensteiner M.Int Orthop. 2019 Feb;43(2):343-350. Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ορθοπεδική: