Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αναχθείσα γλουταθειόνη

         
reduced glutathione

         

Ερμηνεία:

Η γλουταθειόνη είναι το κύριο ενδοκυτταρικό αντιοξειδωτικό ρυθμιστικό διάλυμα έναντι του οξειδωτικού στρες και υπάρχει κυρίως με τις μορφές της ανηγμένης γλουταθειόνης (GSH) και της οξειδωμένης γλουταθειόνης (GSSG).  

Οι διαδικασίες σύνθεσης, μεταφοράς, χρήσης και μεταβολισμού γλουταθειόνης ελέγχονται αυστηρά για τη διατήρηση της ενδοκυτταρικής ομοιόστασης και της οξειδοαναγωγής της γλουταθειόνης. 

 Όσον αφορά τα καρκινικά κύτταρα, παρουσιάζουν μεγαλύτερο επίπεδο ελεύθερων ριζών οξυγόνου (ROS) από τα φυσιολογικά κύτταρα προκειμένου να ανταποκριθούν στον ενισχυμένο μεταβολισμό και τον φαύλο πολλαπλασιασμό. Εν τω μεταξύ, πρέπει επίσης να αναπτύξουν ένα αυξημένο σύστημα αντιοξειδωτικής άμυνας για να αντιμετωπίσουν την υψηλότερη οξειδωτική κατάσταση. 

 Όλο και περισσότεροι μελέτες έχουν εμπλακεί ότι η αλλαγή του αντιοξειδωτικού συστήματος γλουταθειόνης σχετίζεται με πολλαπλές μορφές προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου στα καρκινικά κύτταρα.

 Η GSH απορροφάται ελάχιστα από το στόμα, κυρίως λόγω της δράσης ενός εντερικού ενζύμου, της γ-γλουταμυλοτρανπεπτιδάσης (GGT) που αποικοδομεί την GSH.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Measurement of oxidized/reduced glutathione ratio. Owen JB, Butterfield DA.Methods Mol Biol. 2010;648:269-77. 

Reduced glutathione: a radioprotector or a modulator of DNA-repair activity? Chatterjee A.Nutrients. 2013 Feb 7;5(2):525-42.

Reduced glutathione system: role in cancer development, prevention and treatment (review). Locigno R, Castronovo V.Int J Oncol. 2001 Aug;19(2):221-36Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: