Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  φλαβανόλες


Ερμηνεία:

Οι φλαβανόλες είναι φλαβονοειδή. Ανευρίσκονται στο κακάο και τη σοκολάτα. Μπορεί να αφθονούν ειδικά σε ορισμένα είδη κακάος. Η έρευνα της τελευταίας δεκαετίας έχει αποδείξει ότι οι φλαβανόλες έχουν διάφορα φυσιολογικά και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα.

έχει αποδειχτεί ότι οι φλαβανόλες του κακάο βελτιώνουν την αγγειοδιαστολή που γίνεται μέσω της ροής του αίματος, που είναι ένα καθιερωμένο μέτρο της λειτουργίας ωτου αγγειακού ενδοθηλίου [1].

Η αξιοσημείωτη ικανότητα των φλαβανολών του κακάο, ως αντιοξειδωτικών και η ικανότητά τους να τροποποιούν τις σηματοδοτικές οδούς που συμμετέχουν στις κυτταρικές διαδικασίες, όπως η φλεγμονή, ο μεταβολισμός και ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων έχει ενθαρρύνει την έρευνα αυτού του τύπου των πολυφαινολών, διότι είναι χρήσιμες βιοδραστικές χημικές ενώσεις για τη διατροφική πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και του καρκίνου.

Τα δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και οι φλαβανόλες του κακάο μπορεί να τροποποιήσουν αποτελεσματικά τη διαδικασία της φλεγμονής και έτσι ωφελούν τα άτομα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν αθηροματοσκλήρυνση/καρδιαγγειακή παθολογία  και καρκίνο [2]

Οι φλαβανόλες δεν πρέπει να συγχέονται με τις φλαβονόλες, που είναι άλλη μια τάξη φλαβονοειδών, τα οποία περιέχουν ακετόνες

 

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Acute cocoa flavanol supplementation improves muscle macro- and microvascular but not anabolic responses to amino acids in older men. Phillips BE, Atherton PJ, Varadhan K, Limb MC, Williams JP, Smith K. Appl Physiol Nutr Metab. 2016 Jan 27:1-9.

2. Effect of Cocoa and Its Flavonoids on Biomarkers of Inflammation: Studies of Cell Culture, Animals and Humans.Goya L, Martín MÁ, Sarriá B, Ramos S, Mateos R, Bravo L. Nutrients. 2016 Apr 9;8(4). pii: E212. doi: 10.3390/nu8040212.Συνώνυμα: Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: