Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φάβα

         
split pea

         

Ερμηνεία:

H φάβα είναι το αποφλοιωμένα σπασμένα σπέρματα του λαθουριού και συγκεκριμένα του είδους Λάθυρος το κλύμενον (Lathyrus clymenum). To λαθούρι καλλιεργείται παραδοσιακά στη Θήρα, Ανάφη και Κάρπαθο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως ο Φαινεός, Κορινθίας.

Τα σπέρματα του λαθουριού έχουν μαύρο κέλυφος, το οποίο αφαιρείται, είτε με χειροκίνητο ή ηλεκτροκίνητο μύλο. Τα θραυσμένα σπέρματα του λαθουριού βράζονται και τρώγονται, είτε ως σούπα, είτε ως πολτός.

Η «Φάβα Σαντορίνης» έχει επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε και τον 16ο αιώνα π.Χ στο νησί, καθώς με τις αρχαιολογικές ανασκαφές  της Δυτικής Οικείας στο Ακρωτήρι, της Θήρας αναγνωρίστηκαν, ως υπολείμματα αποθηκευμένης σοδειάς, σπέρματα του φυτικού είδους Lathyrus clymenum.

Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι χαμηλή σε λιπαρά, περιέχει μόνο ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες (1.500 kJ) μερίδας.

Λόγω εδαφοκλιματικών συνθηκών και φυτικού είδους, η «Φάβα Σαντορίνης» περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υδατανθράκων (63 %) και πρωτεϊνών (20 %).

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Anaya Sarpaki, Glynis Jones, "Ancient and Modern Cultivation of Lathyrus clymenum L. in the Greek Islands" in Annual of the British School at Athens vol. 85 (1990) pp. 363-368 JSTOR.

 

 

 

 



Συνώνυμα:
split pea





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: