Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μαρξισμός

     marxismόs    
marxism

     μάρξισμ    

Ερμηνεία:

Το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτική φιλοσοφία που βασίζεται σε ιδέες που βλέπουν την κοινωνική αλλαγή με όρους οικονομικών παραγόντων.

Κεντρικό αξίωμα του μαρξισμού είναι: Τα  μέσα παραγωγής είναι η οικονομική βάση  που επηρεάζει ή καθορίζει την πολιτική ζωή.

Υπό τον μαρξισμό, ξεπερασμένες ταξικές δομές υποτίθεται ότι πρέπει να απομακρυνθούν βιαίως (επανάσταση) αντί να αντικατασταθούν  μέσω της υπομονετικής τροποποίησης.

Υπερασπίζεται ότι, όπως ο καπιταλισμός έχει διαδεχθεί τη φεουδαρχία έτσι πάλι και αυτός θα καταρριφθεί  από τη δικτατορία του προλεταριάτου, που λέγεται σοσιαλισμός. Αυτό είναι αναπόφευκτο να πραγματοποιηθεί γρήγορα από μια αταξική κοινωνία, που αυτοκυβερνάται χωρίς κάποια κυβερνητική τάξη ή δομή.

Ο μαρξισμός αναπτύχθηκε το 19ο αιώνα από δύο γερμανούς φίλους και φιλοσόφους που ζούσαν στο Λονδίνο το Γερμανοεβραίο   Karl Marx (1818-1883) και τον Γερμανό  Friedrich Engels (1820-1895). Πάνω στο Μαρξισμό στηρίχτηκε ο κουμουνισμός, ο οποίος ως πολιτικό σύστημα εδραιώθηκε με βία στη Ρωσία και Κίνα, ενώ επιβλήθηκε από τη Ρωσία στις Ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες μετά το Β' Παγκοσμιο Πόλεμο, πλην της Ελλάδας.

Ο κουμουνισμός ως π[ολιτικό και διοικητικό σύστημα  κατέρρευσε με οικτρή αποτυχία,  λόγω της οικονομικής, κοινωνικής και ψυχολογικής εξαθλίωσης που προκάλεσε στους λαούς των υπό κουμουνιστικό καθεστώς κρατών.

Ο κουμουνισμός επέτρεψε την άνθιση της διαφθοράς, την κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον απεινή διωγμό και βιολογική ή ψυχολογική εξόντωση των αντιφρονούντων. Όλα αυτά οδήγησαν στην κατάρρευση των κουμουνιστικών καθεστώτων και της ουτοπίας του κουμουνισμού και τη μετατροπή τους σε κοινοβουλευτικές, καπιταλιστικής οικονομίας, δημοκρατίες με εξαίρεση την Κουμουνιστική Κίνα, η οποία ενώ διατηρεί κουμουνιστικό σύστημα διοίκησης, δρα και συμπεριφέρεται ως ένα από τα καπιταλιστικότερα κράτη της Γης. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

[Marxism as a theoretical and methodological framework in collective health: implications for systematic review and synthesis of evidence]. Soares CB, Campos CM, Yonekura T. Rev Esc Enferm USP. 2013 Dec;47(6):1403-9. doi: 10.1590/S0080-623420130000600022.

Capitalism, the state and health care in the age of austerity: a Marxist analysis. Porter S. Nurs Philos. 2013 Jan;14(1):5-16. doi: 10.1111/j.1466-769X.2012.00556.x.

Stretching ideology to the utmost: Marxism and medical technology. B S Bloom. Am J Public Health. 1979 Dec; 69(12): 1269–1271.


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ιατρική Φιλοσοφία: