Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κοιλιοκάκη

     kiliokáki    
celiac disease

     σίιλιακ    

Ερμηνεία:

Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσολογική αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Η κοιλιοκάκη και γενικότερα, η δυσανεξία στη γλουτένη, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως, αλλά ειδικά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι, περίπου  το 5% του πληθυσμού υποφέρει τώρα από αυτήν. 

Στα  συμπτώματά της περιλαμβάνονται η  ναυτία, διάρροια, δερματικά εξανθήματα, μακροκυτταρική αναιμία και κατάθλιψη. 

Είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που σχετίζεται με πολλές διατροφικές ανεπάρκειες, καθώς και αναπαραγωγικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης  θυρεοειδικής  νόσου, νεφρική ανεπάρκεια και καρκίνο.

Υποστηρίζεται ότι, η γλυφοσάτη (glyphosate), το δραστικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου, το Roundup ® , είναι ο πιο σημαντικός αιτιολογικός  παράγοντας σε αυτήν την επιδημία. Τα ψάρια που εκτίθενται σε γλυφοσάτη αναπτύσσουν πεπτικά προβλήματα που θυμίζουν κοιλιοκάκη. 

Η κοιλιοκάκη σχετίζεται με ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου που μπορούν να εξηγηθούν πλήρως από τις γνωστές επιδράσεις της γλυφοσάτη στα βακτήρια του εντέρου.  

Τα χαρακτηριστικά της κοιλιοκάκης υποδηλώνουν βλάβη σε πολλά ένζυμα του κυτοχρώματος P450, τα οποία εμπλέκονται στην αποτοξίνωση των περιβαλλοντικών τοξινών, ενεργοποίηση της βιταμίνης D3, καταβολισμό της βιταμίνης Α και διατήρηση της παραγωγής χολικών οξέων και του εφοδιασμού  του εντέρου με θείο.

Η  γλυφοσάτη είναι γνωστό ότι αναστέλλει τα ένζυμα του κυτοχρώματος P450. Οι ελλείψεις σε σίδηρο, κοβάλτιο, μολυβδαίνιο, χαλκό και άλλα σπάνια μέταλλα που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη μπορούν να αποδοθούν στην ισχυρή ικανότητα της  γλυφοσάτης να χηλοποιεί  αυτά τα ιχνοστοιχεία.

Οι ελλείψεις  τρυπτοφάνης, τυροσίνης,  μεθειονίνης και σεληνομεθιονίνης που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη αντιστοιχούν στη γνωστή εξάντληση αυτών των αμινοξέων από τη γλυφοσάτη. 

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν λέμφωμα μη Hodgkin, το οποίο έχει επίσης  εμπλέκεται με την έκθεση στη γλυφοσάτη.

Αναπαραγωγικά ζητήματα που σχετίζονται με κοιλιοκάκη, όπως η υπογονιμότητα, οι αποβολές και οι γενετικές ανωμαλίες, μπορούν επίσης να εξηγηθούν από την έκθεση στη γλυφοσάτη. 

Τα υπολείμματα γλυφοσάτης στο σιτάρι και σε άλλες καλλιέργειες πιθανότατα αυξάνονται πρόσφατα λόγω της αυξανόμενης πρακτικής της αποξήρανσης των καλλιεργειών λίγο πριν από τη συγκομιδή.

Υποστηρίζεται  ότι η πρακτική της «ωρίμανσης» του ζαχαροκάλαμου με γλυφοσάτη  μπορεί να εξηγήσει την πρόσφατη αύξηση της νεφρικής ανεπάρκειας μεταξύ των αγροτικών εργατών στην Κεντρική Αμερική.

Γίνονται εκκλήσεις  προς τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις πολιτικές σχετικά με την ασφάλεια των υπολειμμάτων γλυφοσάτης στα τρόφιμα.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Anthony Samsel and Stephanie Seneff. Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance.
Interdiscip Toxicol. 2013 Dec; 6(4): 159–184.Published online 2013 Dec. 
 
Burden S, Langley-Evans S, Talley N.J Hum Nutr Diet. 2014 Jun;27(3):203-4.
 
Diagnosing coeliac disease in children.
Paul SP, Spray C.Br J Hosp Med (Lond). 2014 May;75(5):268-70. 
 


Συνώνυμα:
gluten-sensitive enteropathy (εντεροπάθεια λόγω ευαισθησίας στη γλουτένη); celiac sprueq gluten intolerance





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Παθολογία: