καζεΐνη
kazei΄ni
casein
κέϊσιιν
Προφορά
Ερμηνεία:
Η καζεΐνη είναι μια φωσφοροπρωτείνη, που αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του γάλακτος και του τυριού. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών, κολλών, κλπ. Αποτελεί το 87% του γάλακτος της αγελάδας και προάγει όλα τα στάδια της διαδικασίας της καρκινογένεσης. Η καζεΐνη προάγει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, όπως τα PC3 και LNCaP.
Ετυμολογία:
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Andreas F. Kolb, Reinhard C. Huber, Simon G. Lillico, Ailsa Carlisle, Claire J. Robinson, Claire Neil, Linda Petrie, Dorte B. Sorensen, I. Anna S. Olsson, C. Bruce A. Whitelaw
PLoS One. 2011; 6(7): e21775. Published online 2011 Jul 18. doi: 10.1371/journal.pone.0021775
Alfredo Pauciullo, Georg Erhardt
PLoS One. 2015; 10(4): e0124963. Published online 2015 Apr 29. doi: 10.1371/journal.pone.0124963
Krisztina Nagy, Ana-Maria Pilbat, Géza Groma, Balázs Szalontai, Frédéric J. G. Cuisinier
J Biol Chem. 2010 Dec 10; 285(50): 38811–38817. Published online 2010 Oct 4. doi: 10.1074/jbc.M110.151167
Συνώνυμα:
< Latin cāse(us) cheese+ -in
Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »
© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία:
|