Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ρόδι

         
pomegranate

         

Ερμηνεία:

Το ρόδι (Punica granatum L.) είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες με ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες. Αρκετές σειρές πειραματικών και κλινικών δεδομένων έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ροδιού βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (BP) μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Το ρόδιείναι ένα αρχαίο, μυστικιστικό, μοναδικό φρούτο που παράγεται  σε ένα μικρό, πολυετές δέντρο που καλλιεργείται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, τόσο βόρεια όσο τα Ιμαλάϊα, στη Νοτιοανατολική Ασία,  στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Εκτός από τις αρχαίες ιστορικές του χρήσεις, το ρόδι χρησιμοποιείται σε διάφορα συστήματα ιατρικής για διάφορες ασθένειες. Η συνεργική δράση των συστατικών του ροδιού φαίνεται να είναι ανώτερη από αυτήν των μεμονωμένων συστατικών. 

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες σχετικά με τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές  και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των συστατικών του ροδιού, εστιάζοντας στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, οδοντικών παθήσεων, στυτικής δυσλειτουργίας, βακτηριακών λοιμώξεων και αντοχής στα αντιβιοτικά, και βλάβη δέρματος που προκαλείται από υπεριώδη ακτινοβολία. 

Άλλες πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν την ισχαιμία του βρεφικού εγκεφάλου, την ανδρική υπογονιμότητα, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την αρθρίτιδα και την παχυσαρκία.

Το ρόδι έχει δείξει αντιπολλαπλασιαστικά, αντι-μεταστατικά και αντι-διηθητικά  αποτελέσματα σε διάφορες καρκινικές κυτταρικές σειρές in vitro , in vivo και σε κλινική δοκιμή. 

Ο χυμός ροδιού έχει αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές και αντι-αθηρωματοσκληρυντικές  ιδιότητες. Ο χυμός ροδιού είναι ένα από τα κύρια προϊόντα της  επεξεργασίας ροδιών με υψηλή περιεκτικότητα πολύπλοκων  πολυφαινολικών ενώσεων.

Το θρεπτικό προφίλ του χυμού ροδιού έχει καθοριστεί και έχει βρεθεί ότι περιέχει  περισσότερα από 30 θρεπτικά  συστατικά και βιολογικώς  ενεργές  ουσίες. 

Τα σάκχαρα του χυμού ροδιού αντιπροσωπεύονται από τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη σε περίπου ίσες συγκεντρώσεις. Το κιτρικό και το  L-μηλικό οξύ υπερισχύουν των οργανικών οξέων στο χυμό ροδιού, ενώ η περιεκτικότητα του σε κιτρικό οξύ, κατά κανόνα, είναι αρκετές φορές υψηλότερη από την περιεκτικότητα του L-μηλικού. 

Η ολική οξύτητα του χυμού ροδιού  είναι υψηλή, κατά μέσο υπάρχουν  1.1 g οργανικών οξέων σε 100 cm3 του χυμού. 

Μια μερίδα χυμού ροδιού βιομηχανικής παραγωγής κατά μέσο όρο περιέχει 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης καλίου, 5% μαγνησίου, περίπου 10% χαλκού. 

Ο χυμός ροδιού είναι πλούσιος σε πολυφαινολικές ενώσεις - φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, καθώς και τανίνες, οι οποίες αντιπροσωπεύονται κυρίως από τις ελλαγοταννίνες. 

Το περιεχόμενο των ανθοκυανινών στην χυμό  ροδιού της βιομηχανικής παραγωγής, κατά μέσον όρο  είναι 1 mg / 100 cm3  (η πλειοψηφία είναι κυανιδίνη-3,5-O-διγλυκοσίδη - περίπου 40% της συνολικής περιεκτικότητας των ανθοκυανών), ελλαγικό οξύ - κατά μέσο όρο 4 mg / 100 cm 3 . Οι συνολική συγκέντρωση  ελλαγιταννινών)  (κυρίως   πουνικαλίνη και πουνικαλαγίνη) είναι κατά μέσο όρο 40 mg / 100 cm3 σε 3 . 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Pomegranate Consumption and Blood Pressure: A Review.Asgary S, Keshvari M, Sahebkar A, Sarrafzadegan N.Curr Pharm Des. 2017;23(7):1042-1050. 

Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Jurenka JS.Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):128-44.

Punica granatum (Pomegranate) activity in health promotion and cancer prevention.Bassiri-Jahromi S.Oncol Rev. 2018 Jan 30;12(1):345.

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυτοφαρμακολογία: