Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

pH (συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου) ή πεχά

     sigke΄ntrosi io΄nton iδroγο΄nu    
pΗ (potential hydrogen)

     pH (ποτένσιαλ χάϊdροτζεν)    

Ερμηνεία:

Το pH  [πεχά] είναι ο βαθμός συγκέντρωσης των υδρογονιόντων ή ορθότερα  των κατιόντων υδροξωνίου (H3O+) σε ένα υδατικό διάλυμα.  Η έννοια και η κλίμακα του pH επινοήθηκε από το Δανό χημικό Σέρενσεν (Sören Peter Lauritz Sörensen) το 1909.

Οι αυξημένοι αριθμοί του pH σημαίνουν ότι η ουσία είναι αλκαλική και υπάρχει μεγαλύτερο δυναμικό να απορροφήσει περισσότερα υδρογονιόντα. Οι χαμηλότεροι αριθμοί δείχνουν μεγαλύτερη οξύτητα με μικρότερη δυνατότητα απορρόφησης υδρογονιόντων.

Όσο πιο αλκαλικό είναι το pΗ μιας ουσίας ή διαλύματος, τόσο μεγαλύτερη ηλεκτρική αντίσταση επιδεικνύει αυτό το σώμα ή διάλυμα. Ως εκ τούτου, το ηλεκτρικό ρεύμα μεταδίδεται βραδύτερα όσο υψηλότερο είναι το pH. Όταν λέμε ότι μια ουσία έχει όξινο pH αυτό σημαίνει ότι είναι καυτή  και γρήγορη. Βιοχημικά ομιλώντας, το αλκαλικό pΗ σημαίνει ότι η ουσία είναι βραδεία και ψυχρή. 

Οι καρκινικοί ιστοί είναι όξινοι, ενώ οι υγιείς ιστοί είναι αλκαλικοί.

Η κλίμακα του pΗ εκτείνεται από το 0 έως το 14, με το 7 να είναι ουδέτερο. Κάτω του 7 είναι όξινο και άνω του 7 αλκαλικό. Το αίμα, η λέμφος και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό του ανθρώπου είναι προγραμματισμένα να είναι ελαφρώς αλκαλικά (pΗ:7,4).

Στο pΗ ελαφρώς πάνω από 7,4 τα καρκινικά κύτταρα κοιμούνται. Στο pΗ 8,5 τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν, ενώ τα υγιή κύτταρα επιβιώνουν. Όσο πλησιέστερα είναι το pΗ στο 7,35-7,45 τόσο υψηλότερα επίπεδα υγείας και ευεξίας επιτυγχάνονται και τόσο περισσότερο αυξάνει η αντίσταση στις ασθένειες.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Effect of different pH coking wastewater on adsorption of coking coal. Gao L, Li S, Wang Y. Water Sci Technol. 2016;73(3):582-7. doi: 10.2166/wst.2015.528.

Potential, pH,and arachidonate gate hydrogen ion currents in human neutrophils. DeCoursey TE1, Cherny VV.Biophys J. 1993 Oct;65(4):1590-8.

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία: