Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

oυαμπαΐνη

     uabai΄ni    
ouabain

     ουαbάϊν    

Ερμηνεία:

Η oυαμπαΐνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται  για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και τη θεραπεία της στηθάγχης. Συχνά η ουαμπαΐνη αναφέρεται στη Γερμανική βιβλιογραφία ως g-στροφανθίνη.

Η χρησιμοποίησή της επί δεκαετίες κατέδειξε τα οφέλη της ουαμπαΐνης στην πρόληψη και θεραπεία των οξέων καρδιακών προσβολών.

Η προφυλακτική και θεραπευτική χρήση της ουαμπαΐνης συνιστάται επί ανεπάρκειας της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς. Σε διάφορες κλινικές μελέτες, στις οποίες η ουαμπαΐνη χορηγήθηκε από το στόμα προέκυψαν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα της θεραπείας τω καρδιοκυκλοφορικών νόσων .

Με την πάροδο του χρόνου αυτή η κλινική εμπειρία εξαφανίστηκε. Όμως υπάρχουν άφθονες αποδείξεις που υποστηρίζουν την επαναξιολόγηση της ουαμπαΐνης  στη θεραπεία των καρδιοπαθειών.

Το 1991 η oυαμπαΐνη  εντοπίστηκε ως μία ενδογενής ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων, που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και την καρδιά, όπου μετατρέπει το γαλακτικό οξύ προς πυρουβικό, που είναι το προτιμότερο καύσιμο για την καρδιά. Έτσι η ουαμπαΐνη διασπά και ελαττώνει τη δόμηση του γαλακτικού οξέος, που προκαλεί την όλη βλάβη και επιπλέον, τό μετατρέπει σε ένα πλήρως χρησιμοποιούμενο καύσιμο, επιτρέποντας στην καρδιά να λειτουργεί ξανά, κατάλληλα. Η ουαμπαΐνη βοηθάει επίσης στη δημιουργία περισσοτέρων νευρομεταβιβαστών του παρασυμπαθητικού συστήματος. Έτσι, επιτρέπει να γίνονται δύο κεντρικές λειτουργίες: 1.Υποστηρίζει το παρασυμπαθητικό σύστημα και 2. Απομακρύνει το γαλακτικό οξύ.

Βάσει της χημικής δομής της, η oυαμπαΐνη  θεωρείται ένα τυπικό παράγωγο δακτυλίτιδας. Όλα τα παράγωγα της δακτυλίτιδας συνδέονται και αναστέλλουν το πανταχού παρόν ένζυμο της  Na+, K+-ATPάσης , αυξάνοντας την ένταση της συστολής του καρδιακού μυός.

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Dohrmann RE, Dohrmann M. Neuere therapie der instabilen angina pectoris bei koronarer berzkrankbeit. Erfahrungsheilkunde 1984; 33: 183- 90.

Dohrmann RE, )anisch HD, Kessel M. Kliniscb-poliklinische Studie über die Wirksamkeit von g-Strophanthin bei Angina pectoris und Myokardinfurkt. Cardiol Bull 1977; 14/ 15: 183-7.

Haihuber M, Lantscberat T, Meusburger K. Zur Strophoraltherapie. Med Klin 1954; 36: 1440-3.

Bagrov AY, Shapiro )1, Fedorova OV. Endogenous cardiotonic steroids: physiology, pharmacology, and novel therapeutic targets. Pharmacol Rev 2009; 61: 9-38.

Schoner W, Scheiner-Bobis G. Endogenous and exogenous cardiac glycosides: tbeir roles in bypertension, salt metabolism, and cell growth. Am] PhysiDI Gell Physiol 2007; 293: C509-36.

Nesher M, Sbpolansky U, Rosen H, Liebtstein D. Tbe digitalis-like steroid bormones: new mecbanisms of action and biological significance. Life Sei 2007; 80: 2093-107. 



Συνώνυμα:
g-στροφανθίνη





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φαρμακολογία: