Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

C-Αντιδρώσα Πρωτεϊνη

         
CRP (C-Reactive Protein)

         

Ερμηνεία:

Η  CRP είναι μια πρωτεΐνη που συντίθεται στο ήπαρ,  κύτταρα των λείων μυϊκών ινών,  μακροφάγα,  ενδοθηλιακά κύτταρα, λεμφοκύτταρα, λιποκύτταρα. Η CRP είναι ουσία οξείας φάσης που αντιδρά (reactant)

Η ιντερλευκίνη-6 (ΙL-6) είναι μια φλεγμονώδης κυτταροκίνη, που διεγείρει το ήπαρ να παράγει CRP. Έτσι τα υψηλότερα επίπεδα της CRP σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η παρουσία μιας φυσιολογικής τιμής CRP δεν αποκλείει την παρουσία της φλεγμονής.

Η CRP δεν έχει οποιαδήποτε διαγνωστική αξία. Η αυτοανοσία σχετίζεται με τη φλεγμονή, αλλά η CRP δεν είναι πάντοτε ανεβασμένη στα αυτοάνοσα νοσήματα. Οι αυξημένες τιμές CRP σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης νόσου του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.

Η φλεγμονή είναι ο μηχανισμός ανάπτυξης και εξέλιξης της αθηρωματοσκλήρυνσης και άλλων καρδιοκυκλοφορικών γεγονότων.

Ο χρόνος ημιζωής της CRP είναι 19 ώρες.

Μόλις ο πυροδότης της φλεγμονής ανιχνευτεί και απομακρυνθεί, η CRP μειώνεται γρήγορα. Γιαυτό ερευνάται η υψηλής ευαισθησίας CRP (hs-CRP, highsensitivityCRP). Αύξηση των τιμών της CRP παρατηρείται σε λοιμώξεις, τραύματα, κακοήθειες, αλλεργική αντίδραση, στέρηση ύπνου, χρήση ορισμένων αντισυλληπτικών.

Εργαστηριακές τιμές της CRP

Χαμηλός κίνδυνος:  < 1.00 mg/L

Μέτριος κίνδυνος: 1.00 – 3.00 mg/L

Υψηλός κίνδυνος : > 3.00 mg/L

Ιδανικές τιμές: < 1.00 mg/L

Οι αυξημένες τιμές της CRP μπορεί να μειωθούν, αναζητώντας τα αίτια της φλεγμονής και απομακρύνοντάς τα με την κατάλληλη θεραπεία.

Γιαυτό το λόγο αναζητείται η παρουσία αλλεργίας, λοιμώξεων, και τοξικών χημικών ουσιών.

Στα άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP επιδιώκεται η αποκατάσταση της υγιεινής διατροφής και εφαρμόζονται τεχνικές εποικοδομητικής διαχείρισης του στρες. Συνιστάται η αποκατάσταση της επαρκούς διάρκειας  του ύπνου, της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου με τη λήψη προβιοτικών και την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ίνες.

Τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης [1]. 

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης  D μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με υψηλά επίπεδα  CRP [2].

Ελέγχονται τα επίπεδα της βιταμίνης D3 και αν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια χορηγείται φυσική βιταμίνη D3, που φέρεται μαζί με εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops].

Επίσης χορηγείται  βιταμίνη C, τζίντζερ (πιπερόρριζα), δενδρολίβανο, ρεσβερατρόλη.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

The trend of C-Reactive protein allows a safe early discharge after surgery for Crohn's disease.Carvello M, Di Candido F, Greco M, Foppa C, Maroli A, Fiorino G, Cecconi M, Danese S, Spinelli A.Updates Surg. 2020 May 13.

Serum angiotensin converting enzyme, Erythrocyte sedimentation rate and high sensitive-C reactive protein levels in diagnosis of cardiac sarcoidosis- where do we stand? Bera D, Shanthi Naidu K, Kaur Saggu D, Yalagudri S, Kishor Kadel J, Sarkar R, Narasimhan C.Indian Pacing Electrophysiol J. 2020 May 11. pii: S0972-6292(20)30059-0. 

C-reactive protein and inflammation: conformational changes affect function.Wu Y et al. Biol Chem. (2015)Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: