Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φωσφατάση και το ομόλογο τενσίνης (PTEN)

         
phosphatase and tensin homolog (PTEN)

         

Ερμηνεία:

PTEN   είναι μια πρωτεΐνη, η οποία κωδικοποιείται στον άνθρωπο από το γονίδιο  PTEN. Η φωσφατάση και το ομόλογο τανσίνης που διαγράφονται στο χρωμόσωμα ten (PTEN) είναι μια φωσφατάση που συχνά μεταβάλλεται στον καρκίνο. 

Το PTEN έχει ρόλους που εξαρτώνται από τη φωσφατάση και ανεξάρτητα από αυτήν. Οι  γενετικές μεταβολές στο PTEN οδηγούν σε απορρύθμιση της πρωτεϊνικής σύνθεσης στο κύτταρο.

 Οι μεταλλάξεις αυτού του γονιδίου είναι μια βαθμίδα αναπτυξης  πολλών καρκίνων, όπως το  γλοιοβλάστωμα, καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του μαστού και καρκίνος του προστάτη. 

Η PTEN δρα ως γονίδιο καταστολής όγκων  μέσω της δράσης του πρωτεϊνικού προϊόντος της, της φωσφατάσης. Αυτή η φωσφατάση εμπλέκεται στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου,  εμποδίζοντας τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν πολύ γρήγορα. Η PTEN είναι στόχος πολλών αντικαρκινικών φαρμάκων.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

PTEN, Insulin Resistance and Cancer. Li A, Qiu M, Zhou H, Wang T, Guo W.Curr Pharm Des. 2017;23(25):3667-3676.

PTEN in Autism and Neurodevelopmental Disorders. Rademacher S, Eickholt BJ.Cold Spring Harb Perspect Med. 2019 Nov 1;9(11):a036780.

PTEN: Multiple Functions in Human Malignant Tumors. Milella M, Falcone I, Conciatori F, Cesta Incani U, Del Curatolo A, Inzerilli N, Nuzzo CM, Vaccaro V, Vari S, Cognetti F, Ciuffreda L.Front Oncol. 2015 Feb 16;5:24.

 

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Μοριακή βιολογία: