Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φυσικά φαινολικά

     fisiká fenoliká    
natural phenolics

     νάτσουραλ φενόλιξ    

Ερμηνεία:

Τα φυσικά φαινολικά είναι φυσικές χημικές ενώσεις που αφθονούν στα φυτά και τους καρπούς τους.

Σύμφωνα με τις διαρκώς αυξανόμενες αποδείξεις τα βιοδραστικά φαινολικά ασκούν ισχυρές δράσεις που βελτιώνουν την υγεία. Τα φυσικά φαινολικά έχουν μεγάλες δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα διατροφής (τροφοφάρμακα,  (neutraceuticals) και φαρμακευτικοί παράγοντες  [1].

Οι φαινολικές ενώσεις είναι μια ομάδα δομικά διαφοροποιημένων χημικών ουσιών που προέρχονται από τη φαινυλαλανίνη και τη τυροσίνη.

Οι φυτικές φαινολικές ενώσεις περιλαμβάνουν απλές φαινόλες, φαινολικά οξέα (παράγωγα του βενζοϊκού και κινναμικού οξέος), κουμαρίνες , φλαβονοειδή , στιλβένια, υδρολυούμενες  και συμπυκνωμένες ταννίνες , λιγνάνες και λιγνίνες [2].

Ορισμένες από αυτές τις φαινολικές ενώσεις έχουν βιοδραστικές λειτουργίες, ενώ άλλες δεν έχουν αξιοσημείωτη βιοδραστικότητα , ανάλογα με την πορεία βιοσύνθεσης τους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια πηγή απλών φαινολικών όπως συζεύγματα υδροξυκινναμικού οξέος και φλαβονοειδή.

Αυτές οι ενώσεις θεωρούνται ότι έχουν προστατευτικά αποτελέσματα  κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των αντιοξειδωτικών τους δράσεων [3].

Επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαίωσαν τις επιδράσεις των φαινολικών στην προαγωγή της υγείας, αποκαλύπτοντας ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συσχετίζεται αντιστρόφως με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου [4].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Aronson JK..Defining 'nutraceuticals': neither nutritious nor pharmaceutical.Br J Clin Pharmacol. 2017 Jan;83(1):8-19.

2.Naczk, M. and Shahidi, F. (2004) Extraction and Analysis of Phenolics in Food. Journal of Chromatography, 1054, 95-111. 

3. Klinder A, Shen Q, Heppel S, Lovegrove JA, Rowland I, Tuohy KM.Impact of increasing fruit and vegetables and flavonoid intake on the human gut microbiota.Food Funct. 2016 Apr;7(4):1788-96

4.Bradbury KE, Appleby PN, Key TJ. Fruitvegetable, and fiber intake in relation to cancer risk: findings from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:394S-8S.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία: