Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φλαβονοειδή

     flavonoiδí    
flavonoids

     φλάβονοϊds    

Ερμηνεία:

Τα φλαβονοειδή είναι μια ευρεία ομάδα υδατοδιαλυτών πολυφαινολών, που αφθονούν στα φυτά και συμβάλλουν στη δημιουργία των χρωμάτων των φρούτων ή των λαχανικών, των ανθέων  και των φύλων [1].

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 8000 χημικές ενώσεις φλαβονοειδών και όλα αυτά είναι διανεμιμένα  στα φρούτα, κόκκους, καρύδια, μαύρο και πράσινο τσάϊ και τα λαχανικά. [2].

Αυτά τα φλαβονοειδή συντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης και λειτουργούν προστατεύοντας τα φυτά από τις αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου και καταναλίσκονται από τα φυτοφάγα [3].

 Τα τελευταία 20 έτη υπήρξε μια έκρηξη γεγονότων για τα προστατευτικά αποτελέσματα των φλαβονοειδών, Παρά τούτο, η αρχική πληροφορία για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην υγεία σχετίζονται με τα τις εμφανείς αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες [4].

Σήμερα υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενες αποδείξεις ότι τα φλαβονοειδή δεν διαθέτουν μόνον αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά επιδεικνύουν επίσης μια ποικιλία άλλων προστατευτικών αποτελεσμάτων, όπως τα αντιαποπτωτικά [5], αντικαρκινικά [6], αντιφλεγμονώδη [7], αντιικά [8], και αντιβακτηριδιακά [9].

Είναι ενδιαφέρον ότι, τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των βλαβών που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος, αθηρωματοσκλήρυνση, άσθμα, νευροεκφυλιστικές νόσοι, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Alzheimer [10].Τα φλαβονοειδή δρουν καθυστερώντας τη νευρική απώλεια που υπάρχει στη νόσο του Πάρκινσον [11].

Τα φλαβονοειδή είναι ιδαίτερα ευεργετικά για την υγεία, διότι έχουν αντιοξειδωτικές,  αντιφλεγμονώδεις  και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Φλαβονοειδή υπάρχουν στο πράσινο και στο μαύρο τσάι, καφέ, κακάο, κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι), στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο (σε μικρότερες ποσότητες) , κόκκινα σταφύλια και ιδιαίτερα στους σπόρους και τις φλούδες τους, κ.α. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ταξινόμηση των φλαβονοειδών. 

Υπότυποι φλαβονοειδών. Τροποποιημένο από τον  Srinivasan, 2014 [12]

Subtypes of flavonoids

Example

Flavones

Apigenin, luteolin

Flavonols

Quercentin*, kaempherol

Flavanones

Naringenin, hesperidin

Flavanonols

Dihydroquercentin, dihydrokaempherol

Flavan-3-ols Flavan-4-ols Flavan-3,4-diols

Catechin, gallocatechin, epicatechin

Anthocyanidins

Cyanidin*, delphindin, pelargonidin

Isoflavones

Genistein, daidzein



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Yao L. H., Jiang Y. M., Shi J., et al. Flavonoids in food and their health benefits. Plant Foods for Human Nutrition2004;59(3):113–122. doi: 10.1007/s11130-004-0049-7. [PubMed] [Cross Ref]
 
2. Schmitt-Schillig S., Schaffer S., Weber C. C., Eckert G. P., Müller W. E. Flavonoids and the aging brain.Journal of Physiology and Pharmacology2005;56(1):23–36. [PubMed]
 
3. Ebrahimi A., Schluesener H. Natural polyphenols against neurodegenerative disorders: potentials and pitfalls.Ageing Research Reviews2012;11(2):329–345. doi: 10.1016/j.arr.2012.01.006. [PubMed] [Cross Ref]
 
4. Ishige K., Schubert D., Sagara Y. Flavonoids protect neuronal cells from oxidative stress by three distinct mechanisms. Free Radical Biology and Medicine2001;30(4):433–446. doi: 10.1016/S0891-5849(00)00498-6. [PubMed] [Cross Ref]
 
5. . Pietta P. G. Flavonoids as antioxidants. Journal of Natural Products2000;63(7):1035–1042. doi: 
10.1021/np9904509. [PubMed] [Cross Ref]
 
7. Niki E. Do antioxidants impair signaling by reactive oxygen species and lipid oxidation products? FEBS Letters2012;586(21):3767–3770. doi: 10.1016/j.febslet.2012.09.025. [PubMed] [Cross Ref]
 
8. Li C., Zhou H.-M. The role of manganese superoxide dismutase in inflammation defense. Enzyme Research.2011;2011:6. doi: 10.4061/2011/387176.387176 [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
 
9. Sackesen C., Ercan H., Dizdar E., et al. A comprehensive evaluation of the enzymatic and nonenzymatic antioxidant systems in childhood asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology2008;122(1):78–85. doi: 10.1016/j.jaci.2008.03.035. [PubMed] [Cross Ref]
 
10. Pasupathi P., Chandrasekar V., Kumar U. S. Evaluation of oxidative stress, enzymatic and non-enzymatic antioxidants and metabolic thyroid hormone status in patients with diabetes mellitus. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews2009;3(3):160–165. doi: 10.1016/j.dsx.2009.07.004. [Cross Ref]
 
11.Protective Mechanisms of Flavonoids in Parkinson's Disease.Magalingam KB, Radhakrishnan AK, Haleagrahara N. Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:314560. doi: 10.1155/2015/314560. Epub 2015 Oct 20.
 
12. Srinivasan K. Polyphenols in Vision and Eye Health. In: Preedy VR, editor. Handbook of Nutrition, Diet and the Eye. San Diego: Academic Press; 2014. pp. 413–421.

 

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία: