Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φαινόμενο νοσίμπο

     feno΄meno nosι΄bo    
nocebo effect

     νοσίbο εφέκτ    

Ερμηνεία:

 H θεραπεία των συμπτωμάτων μιας νόσου μετά από λήωη ενός εικονικού φαρμάκου (placebo) αποδίδεται στο φαινόμενο της θετικής προσδοκίας του πάσχοντος, που δημιουργείται από την πίστη του, ότι θα ωφεληθεί. Η λέξη placebo στα Λατινικά σημαίνει ‘’θα ευχαριστήσω’’. Το φαινόμενο nocebo σημαίνει τη μη θεραπευτική ανταπόκριση ενός ασθενούς, μετά από χορήγηση ενός κανονικού ή εικονικού φαρμάκου (placebo), εξ αιτίας της δτσπιστίας και των αρνητικών προσδοκιών του ασθενούς από το χορηγηθέν φάρμακο. Στα Λατινικά το nocebo σημαίνει ‘‘θα βλάψω’’  

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αρνητικά αποτελέσματα που παρατηρούνται μετά τη λήψη ενεργών ουσιών, αναφέρονται ως παρενέργειες. Αυτές όμως μπορεί να αποδοθούν, τουλάχιστον μερικώς, αφ’ ενός στα συστατικά του φαρμάκου (ειδική αντίδραση) και αυτά που οφείλονται στο φαινόμενο nocebo.

Σε μελέτες που έχουν γίνει στα φαινόμενα  nocebo έχουν αποδοθεί  μια ποικιλία  συμπτωμάτων, παρενεργειών κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών και της κλινικής φροντίδας, καθώς οι εκρήξεις ΄΄μαζικής ψυχογενούς νόσου΄΄ . Στους κύριους μηχανισμούς πρόκλησης του φαινομένου nocebo περιλαμβάνονται οι αρνητικές ακούσιεςυποβολές και προσδοκίες και οι μη εσκεμένες αρνητικές υποβολές προς τους ασθενείς από το γιατρο ή το νοσηλευτικό προσωπικό.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Häuser W1, Hansen EEnck P. Nocebo phenomena in medicine: their relevance in everyday clinical practice. Dtsch Arztebl Int. 2012 Jun;109(26):459-65.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχολογία: