Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

υγιεινή της φωνής

     [βόουκαλ χάϊτζιεν]    
vocal hygiene

     [iγiini΄tis foni΄s]    

Ερμηνεία:

Η υγιεινή της φωνής και οι φωνητικές ασκήσεις είναι πολύ σημαντικά για την εξασφάλιση της υγείας και την επιτυχία της θεραπείας της φωνής. Η υγιεινή της φωνής περιλαμβάνει την ελάττωση των περιβαλλοντικών παραγόντων που παραβλάπτουν τη λειτουργία της φωνής και των παραγόντων που αφορούν την συμπεριφορά, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την φωνή. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έκθεση σε χημικά, η κατάχρηση της χρήσης της φωνής, η συχνή και χρησιμοποίηση έντασης στη φωνή ΄η χρήση φωνής κάτω από θυμό. Η ενυδάτωση του σώματος με νερό, η τακτική άσκηση και μια σταθεροποιημένη δίαιτα συμβάλλουν θετικά στην υγιεινή της φωνής. Η υγιεινή της φωνής μπορεί να αποτελεί όλο το θεραπευτικό πρόγραμμα ή μπορεί να αποτελεί ένα μέρος του προγράμματος.

Συμβουλές για να αποφευχθεί η κακοποίηση της φωνής Ο ασθενής να περιορίσει τον χρόνο ομιλίας και να μιλάει μόνον όταν είναι ανάγκη για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι χρήσιμο ο θεραπευτής να συμβουλέψει τον ασθενή ποτέ χρειάζεται να χρησιμοποιεί τη φωνή του. Ο ασθενής να αποφεύγει να υψώνει τον τόνο της φωνής του. Για παράδειγμα, να μην φωνάζει σε παιδιά, να μην μιλάει συγχρόνως με την τηλεόραση η με δυνατή μουσική. Ο ασθενής να αποφεύγει το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό), την χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, να είναι πολύ ώρα σε περιβάλλον με καπνό, τον συνεχή καθαρισμό του λαιμού, τον συνεχή βήχα και την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Ο λογοθεραπευτής πρέπει να συζητάει με τον ασθενή όλους αυτούς τους παράγοντες και να συζητάνε επίσης πως μπορούν να ελαττωθούν η να αποφευχθούν εντελώς. Η τροποποίηση του περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή. Σε μερικά επαγγέλματα χρειάζεται υψηλή ένταση της φωνής. Για παράδειγμα, ο δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει σφυρίχτρα η ένα κουδούνι αντί για να χρησιμοποιήσει πιο δυνατή φωνή στους μαθητές. Η παρουσία κανονικών επιπέδων υγρασίας στην ατμόσφαιρα εργασίας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της φωνητικής λειτουργίας. Δίδεται μεγάλη προσοχή στην ύπαρξη συσκευών κλιματισμού οι οποίες δεν ξηραίνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η ξήρανση των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και των φωνητικών χορδών αποτελούν αιτία σοβαρής δυσφωνίας, η ποία μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία σοβαρών χρόνιων προβλημάτων των φωνητικών χορδών Το κάπνισμα , μεταξύ των άλλων προκαλεί προκαλεί ξηρότητα του βλεννογόνου του στόματος του φάρυγγα και του λάρυγγα. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων υγρών (τουλάχιστον  8 ποτήρια νερού  ημερησίως) συμβάλλει στην εφύγρανση των βλεννογόνων, πράγμα που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του φωνητικού οργάνου. . Η χρήση οινοπνευματωδών ποτών ευνοεί την ξήρανση των βλεννογόνων.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Vocal Hygiene Habits and Vocal Handicap Among Conservatory Students of Classical Singing. Achey MA, He MZ, Akst LM. J Voice. 2015 Mar 19. pii: S0892-1997(15)00014-4.Συνώνυμα:© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ωτορινολαρυγγολογία: