Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

τριμεθυλαμινο-Ν-οξείδιο

         
trimethylamine N- oxide [TMAO]

         

Ερμηνεία:

Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων α έχει συσχετιστεί τόσο με την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, όσο και με τους γαστρεντερικούς καρκίνους (GIC). Η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που αναπτύσσεται από την κατανάλωση ζωικών τροφών σχηματίζει  μεταβολίτες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τόσο της αντίστασης στην ινσουλίνη όσο και του καρκίνου. 

Το τριμεθυλαμίνο-Ν-Οξείδιο (TMAO) είναι ένα τέτοιο μόριο και έχει προσελκύσει πρόσφατα μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου πρόκλησης  καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων, καθώς και ανάπτυξης καρκίνου.Το ΤΜΑΟ είναι ένα αμινοξείδιο παραγόμενο από την οξείδωση της τριμεθυλαμίνης, η οποία είναι ένας μεταβολίτης που απαντάται στα ζώα.

Το ΤΜΑΟ βιοσυντίθεται από την τριμεθυλαμίνη, η οποία προέρχεται από τη χολίνη. Υψηλές συγκεντρώσεις του ΤΜΑΟ στο αίμα σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου.

Η ρεσβερατρόλη περιορίζει το ΤΜΑΟ, όπως αυτό βρέθηκε να συμβαίνει στα ποντίκια, επαναδιοργανώνοντας τα μικροβιοτά (τα βακτήρια του εντέρου).

Η βρώση υπερβολικών ποσοτήτων κρέατος (κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γάλα, τυρί) ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων, που μετατρέπουν τη χολίνη και την καρνιτίνη αυτών των τροφών, προς τριμεθυλαμίνη (ΤΜΑ), που μπορεί να οξειδωθεί προς ΤΜΑΟ, προκακαλώντας χάος στις αρτηρίες και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θάνατο.

Η γνώση ότι η χολίνη μετασχηματίζεται σε τριμεθυλαμίνη είναι γνωστή πάνω από 40 έτη. Το ενδιαφέρον για τις μεθυλαμίνες υπάρχει, διότι μπορεί να σχηματίσουν νιτροσαμίνες, οι οποίες ασκούν καρκινογόνο δράση. Το ΤΜΑΟ  που παράγεται από την βρώση κρέατος και αυγών ενοχοποιείται ότι  προάγει την ανάπτυξη καρκίνου.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Trimethylamine N-oxide (TMAO) as a New Potential Therapeutic Target for Insulin Resistance and Cancer.Oellgaard J, Winther SA, Hansen TS, Rossing P, von Scholten BJ.Curr Pharm Des. 2017;23(25):3699-3712. 

Implication of Trimethylamine N-Oxide (TMAO) in Disease: Potential Biomarker or New Therapeutic Target.Janeiro MH, Ramírez MJ, Milagro FI, Martínez JA, Solas M.Nutrients. 2018 Oct 1;10(10):1398.

Resveratrol Attenuates Trimethylamine-N-Oxide (TMAO)-Induced Atherosclerosis by Regulating TMAO Synthesis and Bile Acid Metabolism via Remodeling of the Gut Microbiota. Chen ML, Yi L, Zhang Y, Zhou X, Ran L, Yang J, Zhu JD, Zhang QY, Mi MT.mBio. 2016 Apr 5;7(2):e02210-15.

Trimethylamine N-Oxide, the Microbiome, and Heart and Kidney Disease.Zeisel SH, Warrier M.Annu Rev Nutr. 2017 Aug 21;37:157-181. 

Trimethylamine-N-oxide (TMAO) response to animal source foods varies among healthy young men and is influenced by their gut microbiota composition: A randomized controlled trial.Cho CE, Taesuwan S, Malysheva OV, Bender E, Tulchinsky NF, Yan J, Sutter JL, Caudill MA.Mol Nutr Food Res. 2017 Jan;61(1). 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: