Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σύγκαμα από πάνες

     si΄gkama apό pa΄nes    
diaper rash

     dάϊπερ ρας    

Ερμηνεία:

Το σύγκαμα ή παράτριμμα  είναι ένα οξύ φλεγμονώδες εξάνθημα του δέρματος (οξεία δερματίτιδα),. Προκαλείται από τον ερεθισμό του δέρματος που έχει έλθει σε παρατεταμένη επαφή με ούρα και τα κόπρανα, όπως είναι το παιδικό σύγκαμα, όταν δεν αλλάζονται εγκαίρως οι βρεφικές πάνες.

 Σύγκαμα μπορεί να εμφανιστούν και σε δερματικές πτυχές ενηλίκων ανδρών και γυναικών (πτυχή μεταξύ μαστού και θωρακικού τοιχώματος, μηρογεννητικές πτυχές ανδρών και γυναικών).

 Το βρεφικό παράτριμμα ή σύγκαμα  μπορεί να είναι προϊόν αλληλεπίδρασης πολλαπλών παραγόντων, όπως η αυξημένη υγρασία η αύξηση του pH συνεπεία της επαφής με τα ούρα, τη δράση ενζύμων, συνεπεία της επαφής με τα κόπρανα και την παρουσία μικροοργανισμών κάτω από τη βρεφική πάνα. Πάνες χρησιμοποιούνται και ενήλικα κατάκοιτα άτομα, που με τους ίδιους μηχανισμούς μπορεί να εμφανίσουν παράτριμμα.

Στη  δημιουργία του παρατρίμματος συμβάλλει η διάσπαση της ουρίας προς αμμωνία, όταν δεν αλλάζονται έγκαιρα οι πάνες. Στους ενηλίκους για τη δημιουργία παρατρίμματος ευθύνεται και η  τριβή των ιδρωμένων δερματικών επιφανειών.

Η δερματίτιδα από πάνες μπορεί να επιμολυνθεί από βακτηρίδια ή μύκητες και μπορεί να αποτελέσει μείζον πρόβλημα σε νεογνά και βρέφη που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αυξάνοντας τις νοσηλευτικές δαπάνες, δημιουργώντας δυσφορία στα παιδιά, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. 

Περιγράφονται τρείς συνηθισμένοι τύποι παρατρίμματος: παράτριμμα από τριβή (chafing dermatitis), παράτριμμα από δερματίτιδα εξ επαφής, παράτριμμα από μονιλίαση ή καντιντίαση.

 Εξανθήματα που μοιάζουν με σύγκαμα ή παράτριμμα ή δερματίτιδα από πάνες μπορεί επίσης να προκληθεί από μερικές νόσους, που μπορεί να συνοδεύονται από σοβαρές συστηματικές εκδηλώσεις.

Γιαυτό πρέπει να γίνεται προσεκτική διαφορική διάγνωση. Η θεραπεία της δερματίτιδας από πάνες στηρίζεται στο να διατηρείται στεγνό το δέρμα της περιοχής που καλύπτεται από πάνες με την όσο το δυνατόν συχνή αλλαγή των βρεγμένων πάνων.

Οι υπεραπορροφητικές, μιας χρήσεως, πάνες περιορίζουν τη συχνότητα της δερματίτιδας από πάνες. Θεραπευτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επάλειψη του παρατρίμματος με πηκτή αλόης ή τη χρήση ήπιων προστατευτικών κρεμών του δέρματος (τσιγκαλοιφή). Το παράτριμμα που δεν υποχωρεί σύντομα θα πρέπει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται από παιδίατρο ή δερματολόγο.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Adv Neonatal Care. 2016 Oct;16 Suppl 5S:S21-S25. Diaper Dermatitis: What Do We Do Next? Esser M1.
 
Nurs Womens Health. 2015 Aug-Sep;19(4):324-36; quiz 337. doi: 10.1111/1751-486X.12218.Prevention, Treatment and Parent Education for Diaper DermatitisMerrill L.
 
Indian J Pediatr. 2003 Aug;70(8):635-7. Diaper dermatitis--an overview. Prasad HR1, Srivastava PVerma KK.


Συνώνυμα:
diaper dermatitis; nappy rash

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Δερματολογία: