Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

συστηματικό σκληρόδερμα, το

     sistimatiko΄skliro΄δerma,     
scleroderma

     σκλιροdέρμα    

Ερμηνεία:

Το σκληρόδερμα είναι μια σχετικά σπάνια ρευματική νόσος που σχετίζεται όμως με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική ίνωση τόσο του δέρματος όσο και εσωτερικών οργάνων σε συνδυασμό με λειτουργικές και δομικές ανωμαλίες των μικρών αγγείων, διέγερση του ανοσολογικού συστήματος και εμφάνιση αυτοανοσίας.

Οι συχνότερες κλινικές εκδηλώσεις είναι η εμφάνιση του φαινομένου Raynaud, τα ισχαιμικά έλκη κυρίως στις ράγες των δακτύλων και η προοδευτική σκλήρυνση του δέρματος. Η εκτεταμένη ίνωση που χαρακτηρίζει το νόσημα και που προκαλείται από υπερβολική εναπόθεση φυσιολογικού κολλαγόνου αφορά όχι μόνο το δέρμα αλλά και εσωτερικά όργανα όπως π.χ. ο οισοφάγος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διαταραχές κινητικότητας που κλινικά εκδηλώνεται ως δυσκαταποσία ή οι πνεύμονες με εμφάνιση σοβαρής διάμεσης πνευμονοπάθειας.

Η διάμεση πνευμονοπάθεια με την μορφή της συνήθους ή της μη ειδικής διάμεσης πνευμονίτιδας (UIP ή NSIP) αποτελεί και την κλινική εκδήλωση με την μεγαλύτερη κλινική σημασία καθώς είναι αυτή που κατά βάση σχετίζεται με την νοσηρότητα και θνητότητα της νόσου

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Van den Hoogen F, Khanna D, Fransen J, et al. 2013 classification criteria for systemic sclerosis: an American College of Rheumatology/European League against Rheumatism collaborative initiative. Arthritis Rheum. 2013 Nov;65(11):2737-47Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Δερματολογία: