Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

συγχρονική μελέτη

     sichroniki΄mele΄ti    
cross- sectional study

     κρος σέξιοναλ στάdι    

Ερμηνεία:

Συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους επιδημιολόγους για την αναζήτηση των συσχετισμών μεταξύ ενός νοσήματος και των ενδεχόμενων αιτιολογικών της παραγόντων. Στη συγχρονική μελέτη ερευνάται ένας πληθυσμός, σε μια χρονική στιγμή, και καθορίζεται ο επιπολασμός.

Η συγχρονική μελέτη δίδει στοιχεία για τον επιπολασμό και αποκαλύπτει  ενδεχομένως, το γεγονός ότι οι υπό έρευνα περιπτώσεις  περιλαμβάνουν περισσότερους π.χ.  καπνιστές από ό,τι τα άτομα χωρίς το νόσημα.

Οι συγχρονικές και διαχρονικές μελέτες είναι κατάλληλες προκειμένου για συχνά απαντώμενα νοσήματα. Οι πρώτες είναι λιγότερο δύσκολες και όχι τόσο δαπανηρές, αλλά οι διαχρονικές μελέτες μας δίνουν το χρονικό συσχετισμό ανάμεσα σε ένα ενδεχόμενο παράγοντα και στο νόσημα.

Καμιά μέθοδος δεν αποδεικνύει ότι ένας συσχετισμός είναι πραγματικά αιτιολογικός. Μια ισχυρή όμως χρονική σχέση είναι συχνά πειστική. Οι διαχρονικές μελέτες επειδή γίνονται σε συγκεκριμένη ομάδα ατόμων ονομάζονται μερικές φορές μελέτες – κοόρτης (πληθυσμιακή ομάδα). Αποτελούν επίσης σημαντική μέθοδο για τον προσδιορισμό της φυσικής ιστορίας των νοσημάτων.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Factors Associated with Perceived Abuse in the Health Care System Among Long-Term Opioid Users: A Cross-Sectional Study. Palis H, Marchand K, Peng D, Fikowski J, Harrison S, Spittal P, Schechter MT, Oviedo-Joekes E.Subst Use Misuse. 2016 Apr 20:1-14.

Amanda R Markovitz, Jason E Goldstick, Karen Levy, William Cevallos, Bhramar Mukherjee, James A Trostle, Joseph N S Eisenberg
Int J Epidemiol. 2012 April; 41(2): 504–513. Published online 2012 January 9. doi: 10.1093/ije/dyr194
 
Michael E Reichenheim, Evandro SF Coutinho
BMC Med Res Methodol. 2010; 10: 66. Published online 2010 July 15. doi: 10.1186/1471-2288-10-66
 
 

Συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους επιδημιολόγους για την αναζήτηση των συσχετισμών μεταξύ ενός νοσήματος και των ενδεχόμενων αιτιολογικών της παραγόντων.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Επιδημιολογία: