Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

στατίνη, η [οι στατίνες]

     statíni [stati΄nes]    
statin, statins

     στάτιν, στάτινς    

Ερμηνεία:

Οι στατίνες είναι φάρμακα που ελαττώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος και της LDL.

Οι στατίνες είναι επίσης γνωστές και αναστολείς της HMG ρεδουκτάσης [3-Hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A, 3-υδροξυ-3-μεθυλ-γλουταρυλ-συνενζύμου Α ρεδουκτάσης e (HMG-CoA reductase inhibitors].

Οι στατίνες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπευτικής ρύθμισης της παραγωγής της χοληστερόλης. Από τη δεκαετία το 1980 έχουν συντεθεί διάφορες στατίνες, από τις οποίες οι γνωστότερες είναι η ατορβαστατίνη (Lipitor), σιμβαστατίνη  (Zocor) και η ροσοβαστατίνη  (Crestor).

Οι στατίνες δρούν αποτελεσματικά, διότι αναστέλουν τη δράση ενός ενζύμου που συμμετέχει στη βιοσύνθεση της χοληστερόλης στο ήπαρ και αυξάνουν τον αριθμό  των υποδοχέων της  χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης [low density lipoprotein receptors (LDL-R)], πράγμα που βοηθάει το σώμα να καθαρίσει την χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη [‘’κακή χοληστερόλη’’].

Αναστέλλοντας τη δράση της HMG-CoA ρεδουκτάσης. οι στατίνες αποκλείουν τη σύνθεση χοληστερόλης στο ήπαρ. Επειδή το ήπαρ παραγει χοληστερόλη τη νύχτα, συνιστάται όπως οι στατίνες ταχείας δράσης να χορηγούνται τη νύχτα.

Οι στατίνες αυξάνουν στο ήπαρ τους υποδοχείς της LDL. Οι υποδοχείς αυτοί, στη συνέχεια, απομακρύνουν την LDL χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος και την μετατρέπουν σε ακίνδυνα χολικά άλατα.

Οι στατίνες  ελέγχουν τη φλεγμονώδη αντίδραση ιδιαίτερα του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος, διατηρούν τις αθηρωματικές πλάκες σταθερές και προλαβαίνουν το σχηματισμό θρόμβων, που μπορεί να αποφράξουν αγγεία.

Εκτός από την υπολιπιδαιμική τους δράση, οι στατίνες είναι γνωστές για τα πλειοτροπικά τους αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της δυσλειτουργίας του αγγειακού ενδοθηλίου, ή ελάττωση των φλεγμονωδών αντιδράσεων, η σταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών, η αναστολή του πολλαπλασιασμού των λείων μυικών ινών και η τροποποίηση της προπηκτικής δραστηριότητας και της λειτουργίας των αιμοπεταλίων.

Το αγγειοπροστατευτικό αποτέλεσμα των στατινών επιτυγχάνεται κυρίως με την αναστολή της δράσης της βιοχημικής οδού του μαβελονικού και τη δημιουργία οξείδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνης [LDL], πράγμα που ενισχύει τη βιοσύνθεση του νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) που προέρχεται από το ενδοθήλιο.

Οι συσσωρευμένες κλινικές αποδείξεις υποστηρίζουν έντονα ότι η χορήγηση στατινών περιορίζει τη συνολική θνησιμότητα, την ανάπτυξη εμφράγματος του μυοκαρδίου και της κολπικής μαρμαρυγής, καθώς και το χρόνο νοσηλείας μετά από μια μείζονα καρδιακή/μη καρδιακή επέμβαση [1].

Οι στατίνες έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων εμβολίων [2, 3].

Ενώ ο πρωταρχικός ρόλος των στατινών είναι η ελάτωση της LDL, ο δευτερεύων ρόλος της είναι είναι η πρόληψη των καρδιοκυκλοφορικών νόσων. Έχει υπολογιστεί ότι οι στατίνες περιορίζουν τους κινδύνους καρδιακής προσβολής και αιφνιδίου θανάτου κατά 60% και του αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου κατά 17%. 

H περιεγχειρητική έναρξη χορήγησης στατίνης αυξήθηκε προοδευτικά από το 2003 έως το 2012, ιδαίτερα μεταξύ των ασθενών που υπέστησαν μείζονα αγγειακή χειρουργική επέμβαση  και με υψηλό σκορ στο RCRI[Revised Cardiac Risk Index]. Αυτές αποδόθηκαν κυρίως στην έναρξη των στατινών σε μη καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μάλλον, παρά ως θεραπεία ρουτίνας της δυσλιπιδαιμίας [4, 5]Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Pleiotropic vascular protective effects of statins in perioperative medicine. Fang SY, Roan JN, Luo CY, Tsai YC, Lam CF. Acta Anaesthesiol Taiwan. 2013 Sep;51(3):120-6. doi: 10.1016/j.aat.2013.08.003.

2. Influence of Statins on Influenza Vaccine Response in Elderly Individuals. Black S, Nicolay U, Del Giudice G, Rappuoli R. J Infect Dis. 2015 Oct 28. pii: jiv456.

3. Impact of Statins on Influenza Vaccine Effectiveness Against Medically Attended Acute Respiratory Illness. Omer SB1, Phadke VK2, Bednarczyk RA3, Chamberlain AT4, Brosseau JL4, Orenstein WA5. J Infect Dis. 2015 Oct 28. pii: jiv457. 

4. [Effect of Statins on Development of Early Cognitive Dysfunction After Coronary Artery Bypass Grafting]. Trubnikova OA, Maleva OV, Tarasova IV, Mamontova AS, Uchasova EG, Barbarash OL. Kardiologiia. 2015;55(4):49-56.

5. Initiation patterns of statin therapy among adult patients undergoing intermediate to high-risk non-cardiac surgery. Patorno E, Wang SV, Schneeweiss S, Liu J, Bateman BT. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2015 Oct 22. doi: 10.1002/pds.3892. Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φαρμακολογία: