Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

στέμφυλα

     stémfila     
grape pomace

     γκρέϊπ πόμεϊς    

Ερμηνεία:

Στέμφυλα είναι η πολτοποιημένη μάζα τω φλοιών, των σπόρων και των βοστρύχων των σταφυλιών, που προκύπτουν μετά τη σύνθλιψη των σταφυλιών και την απομάκρυνση του μούστου. Η αποξήρανση των στεμφύλων του σταφυλιού και η κονιοποίησή τους αποτελεί πλουσιότατη πηγή πολυφαινολών , ανθοκυανών και τανινών.

Η σκόνη των στεμφύλων του κρασοστάφυλου, όπως αυτή του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου Νεμέας [Vinogkelin], που κυκλοφορεί υπό μορφή καψουλών,  είναι πλούσια σε ίνες και πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά.

Η συστηματική καθημερινή χορήγηση της σκόνης των στέμφυλων του κόκκινου σταφυλιού,  ως συμπληρώματος διατροφής βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, τη γλυκαιμία και τα μεταγευματικά επίπεδα της ινσουλίνης.

Έχει βρεθεί επίσης ότι τα στέμφυλα του κρασοστάφυλου αυξάνουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες και ελαττώνουν την οξειδωτική πρωτεϊνική βλάβη και αυτό είναι ενδεικτικό της εξασθένισης του οξειδωτικού στρες.

Η κατανάλωση της σκόνης των στέμφυλων μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο διατροφικό συμπλήρωμα για την προαγωγή της υγείας  και της πρόληψης χρόνιων νοσημάτων.

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Wine grape pomace flour improves blood pressure, fasting glucose and protein damage in humans: a randomized controlled trial. Urquiaga I, D'Acuña S, Pérez D, Dicenta S, Echeverría G, Rigotti A, Leighton F. Biol Res. 2015 Sep 4;48:49. doi: 10.1186/s40659-015-0040-9.

Advance on the bioactivity and potential applications of dietary fibre from grape pomace. Zhu F, Du B, Zheng L, Li J. Food Chem. 2015 Nov 1;186:207-12. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.07.057. Epub 2014 Jul 15. Review.

Physicochemical, nutritional, and sensory qualities of wine grape pomace fortified baked goods. Walker R, Tseng A, Cavender G, Ross A, Zhao Y. J Food Sci. 2014 Sep;79(9):S1811-22. doi: 10.1111/1750-3841.12554. Epub 2014 Aug 7.



Συνώνυμα:
wine grape marc





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: