Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

στέμφυλα

     stémfila    
grape pomace

     γκρέϊπ πόμεϊς    

Ερμηνεία:

Τα στέμφυλα είναι η μάζα που απομένει μετά τη μηχανική σύνθλιψη των σταφυλιών και την απομάκρυνση του μούστου, κατά την οινοποίηση. Το 15%(w/w) της συνολικής μάζας του σταφυλιού αποτελείται από στέμφυλα.

Τα στέμφυλα περιέχουν κυρίως τους βόστρυχους (τσάμπουρα, κοτσάνια), τα γίγαρτα (σπόρους) και τους φλοιούς των ραγών των σταφυλιών. Τα στέμφυλα, ιδίως του βιολογικού Αγιωργίτικου κόκκινου σταφυλιού Νεμέας αποτελούν πλούσια πηγή πολυφαινολών, υψηλής αντιοξειδωτικής δραστηριότητας. Γιαυτό το λόγο είναι  εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών. Η κονιοποίηση των των ξηρών στέμφυλων παράγει σκόνη πλουσιότατη σε πολυφαινόλες και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Από μετρήσεις που έχουν γίνει σε στέμφυλα διαφόρων τύπων κόκκινων σταφυλιών βρέθηκε ότι τα στέμφυλά τους περιέχουν 13διαφορετικές ανθοκυανίνες, φαινολικά οξέα,φλαβαν-3-όλες, όπως η κατεχίνη, φλαβονόλες όπως η κερσετίνη, ρουτίνη, κεμπφερόλη, στιλβένια, όπως η ρεσβερατρόλη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Η καψουλοποίηση της σκόνης φέρεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής, που επιτρέπει τη λήψη από το στόμα όλων των πολύτιμων συστατικών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού, αποφεύγοντας το οινόπνευμα του κόκκινου κρασιού. Συμπλήρωμα διατροφής ξηρής σκόνης στεμφύλων βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού είναι το Vinogkelin, η δόση του οποίου είναι  3-6 κάψουλες ημερησίως.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Profile of bioactive compounds from grape pomace (Vitis vinifera and Vitis labrusca) by spectrophotometric, chromatographic and spectral analyses. Ribeiro LF, Ribani RH, Francisco TM, Soares AA, Pontarolo R, Haminiuk CW. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2015 Nov 11;1007:72-80. doi: 10.1016/j.jchromb.2015.11.005. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: