Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σπειραματικός θύσανος, ο

     spiramatikós thísanos, o     
glomerular tuft

     γκλομέρουραλ ταφτ    

Ερμηνεία:

Θύσανος από 20-40 αγκύλες τριχοειδών του σπειράματος, σε ένα νεφρικό σωμάτιο. Σε ένα θαυμάσιο σπείραμα το προσαγωγό αρτηριόλιο διακλαδίζεται σε τριχοειδή (σπειραματικός θύσανος), τα τοιχώματα του οποίου συνιστούν το σπειραματικό φίλτρο [1]

Ο σπειραματικός θύσανος τριχοειδών είναι μια πολύ πολύπλοκη και εξειδικευμένη μικροαγγειακή κλίνη που διηθεί το νερό του πλάσματος και τελικά σχηματίζει τα ούρα. Το ώριμο θαυμάσιο σπείραμα περιέχει τέσσερα είδη κυττάρων. Τα τοιχωματικά επιθηλιακά κύτταρα που σχηματίζουν τη Βωμάνειο κάψα ή έλυτρο, τα ποδοκύτταραπου καλύπτουν το την εξωτάτη στβάδα του σπειραματικού διηθητικού φραγμού, τα επικαλυμμένα με γλυκοκάλυκα θυριδοποιημένα ενδοθηλιακά κύτταρα που έρχονται σε άμεση επαφή με το αίμα και τα μεσαγγεια κύτταρα στο αναπτυσσόμενο θαυμάσιο σπείραμα, τα οποία παρεμβάλλονται μεταξύ των τριχοειδικών θυσάνων.

Η διήθηση αρχίζει μόνο μετά την εισροή  και οργάνωση των ενδοθηλιακών και μεσάγγειων κυττάρων στο αναπτυσσόμενο θαυμάσιο σπείραμα. Η στενά συντονισμένη κίνηση και η διασταυρωμένη επικοινωνία [cross-talk] μεταξύ αυτών των κυτταρικών τύπων είναι απαραίτητη  για τη δημιουργία ένός λειτουργικού σπειραματικού διηθητικού φραγμού. Η διακοπή αυτών των διαδικασιών στην έναρξη της ζωής του ατόμου συνοδεύεται από δυσβάστχτα επακόλουθα [2].  

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Detection of activated parietal epithelial cells on the glomerular tuft distinguishes early focal segmental glomerulosclerosis from minimal change disease. Smeets B, Stucker F, Wetzels J, Brocheriou I, Ronco P, Gröne HJ, D'Agati V, Fogo AB, van Kuppevelt TH, Fischer HP, Boor P, Floege J, Ostendorf T, Moeller MJ. Am J Pathol. 2014 Dec;184(12):3239-48. doi: 10.1016/j.ajpath.2014.08.007. Epub 2014 Oct 7.

2. How do mesangial and endothelial cells form the glomerular tuft?. Vaughan MR, Quaggin SE. J Am Soc Nephrol. 2008 Jan;19(1):24-33. doi: 10.1681/ASN.2007040471.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Νεφρολογία: