Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σατραπλατίνη

     satraplatίni    
satraplatin

     σατραπλάτιν    

Ερμηνεία:

Η σατραπλατίνη είναι αντικαρκινικό φάρμακο, που χορηγείται σε ασθενείς με προχωρημένο ορμονοανθεκτικό καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται πλέον στην ορμονοθεραπεία.

Είναι το πρώτο φάρμακο που περιέχει πλατίνη και χορηγείται από το στόμα  σε αντίθεση με τα λοιπά πλατινούχα αντικαρκινικά φάρμακα που χορηγούνται ενδοφλεβίως, όπως η σισπλατίνη, καρβοπλατίνη και οξαλιπλατίνη.

Παράγεται από την Αμερικανική εταιρεία Spectrum Pharmaceuticals και GPC BIOTECH με την εμπορική ονομασία SPERA (SatraPlatin Expanded Rapid Access).

Η σατραπλατίνη έχει χρησιμοποιηθεί και κατά του καρκίνου του πνεύμονος και της ωοθήκης. Η στραπλατίνη δρά συνδεόμενη με το DNA  των καρκινικών κυττάρων, καθιστώντας τα ανίκανα να διαιρεθούν. Έτσι περιορίζεται η εξέλιξη του ορμονοανθεκτικού καρκίνου του προστάτη.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Satraplatin: leading the new generation of oral platinum agents. Bhargava A and Vaishampayan UN. Expert Opin Investig Drugs 2009 - Review. PMID 19888874 Free PMC article.

Satraplatin in hormone-refractory prostate cancer and other tumour types: pharmacological properties and clinical evaluation. McKeage MJ. Drugs 2007 - Review. PMID 17428104

Satraplatin for the therapy of castration-resistant prostate cancer. Sonpavde G and Sternberg CN. Future Oncol 2009 - Review. PMID 19792961

Anti-tumour activity of platinum compounds in advanced prostate cancer-a systematic literature review. Hager S, et al. Ann Oncol 2016 - Review. PMID 27052650Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ογκολογία: