Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ρινίτιδα των εγκύων

     rini΄tiδa ton egki΄on    
rhinitis of pregnancy

     ραϊνάϊτις οφ πρέγκνανσι    

Ερμηνεία:

Ως ρινίτιδα των εγκύων ορίζεται η ρινική συμφόρηση, που μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η ρινίτιδα των εγκύων μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε εβδομάδα της εγκυμοσύνης,  διαρκεί μέχρι τον τοκετό και εξαφανίζεται μετά τον τοκετό πλήρως μέσα σε 2 εβδομάδες.

Οι έγκυες αποτελούν μέρος του γενικού πληθυσμού και μπορεί ήδη να πάσχουν, πριν από την εγκυμοσύνη, από αλλεργική  ή άλλου τύπου ρινίτιδα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί τα αλλεργικά συμπτώματα να περιοριστούν ή να επιδεινωθούν. Ανεξάρτητα όμως από τις γνωστές αιτίες της ρινίτιδος υπάρχει και ως κλινική οντότητα η ρινίτιδα των εγκύων.

Κύρια συμπτώματα της ρινίτιδας των εγκύων είναι η ρινική συμφόρηση (μπουκωμα),  οι πταρμοί, η ρινόρροια και ο  περιορισμός της όσφρησης. Η διάγνωση συνήθως τίθεται βάσει του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης, αποκλείοντας τις άλλες μορφές ρινίτιδας ή την συνύπαρξή τους με την ρινίτιδα της εγκυμοσύνης.

Δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι σήμερα τα ακριβή αίτια της ρινίτιδας των εγκύων.Η ρινίτιδα στις έγκυες μπορεί να προκληθεί από διάφορους χημικούς παράγοντες και ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η PGH, VIP, οιστρογόνα, προγεστερόνη.

Οι χημικοί αυτοί μεσολαβητές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές  του ρινικού βλεννογόνου, υπό τη μορφή της αύξησης  της δραστηριότητας των ορο-βλεννογονίων αδένων και της αύξησης της αγγείωσής του.

Έχει υπολογιστεί ότι το 39% των εγκύων πάσχει από ρινίτιδα των εγκύων που ποικίλλει, από έγκυο σε έγκυο, στην ένταση των συμπτωμάτων. Στις περισσότερες έγκυες η ρινίτιδα εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της 13-21ης εβδομάδας της κυήσεως. 

Δεν χορηγούνται φάρμακα στην ρινίτιδα των εγκύων και τους συνιστάται  η αποφυγή της χρήσης των τοπικών αποσυμφορητικών, διότι θα τους προκαλέσει  και δυσίατη φαρμακευτική ρινίτιδα, που κάνει αφόρητη την ποιότητα της ζωής της εγκύου.

Η ασφαλέστερη αντιμετώπιση της ρινίτιδας των εγκύων μπορεί να γίνει με τη  χρήση ψεκασμών ενισχυμένου υπέρτονου διαλύματος φυσιολογικού ορού, ουδετέρου pH [Οsmoclean Hypertonic Nasal Spray], Γίνονται 3 ψεκασμοί στο κάθε ρουθούνι κάθε μία-τρείς ώρες.

Το [Οsmoclean Hypertonic Nasal Spray] περιέχει τρία νατριούχα άλατα σε τέτοιο συνδυασμό που δεν τσούζει ο ρινικός βλεννογόνος. Δρα μέσω του φυσικού φαινομένουυ της ώσμωσης, που ξεκινάει γύρω στα 5 λεπτά μετά τους ψεκασμούς της μύτης. Συνήθως το παροδικό ξεμπούκωμα της μύτης που γίνεται με τους ψεκασμούς Osmoclean  ανακουφίζει τις έγκυες. Βλέπε ρινίτιδα των Εγκύων

Πρέπει να δίδεται περισσότερη προσοχή στις εγκύους με ρινίτιδα, διότι τα συμπτώματά της, επηρεάζουν έντονα την ποιότητα της ζωής των εγκύων και την ποιότητα του ύπνου τους, επηρεάζοντας έτσι και  την ανάπτυξη του εμβρύου.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Dzieciolowska-Baran E1Teul-Swiniarska IGawlikowska-Sroka APoziomkowska-Gesicka IZietek Z. Rhinitis as a cause of respiratory disorders during pregnancy. Adv Exp Med Biol. 2013;755:213-20.

Treatment of rhinitis in pregnancy.Odedra KM et al. Nurs Stand. (2014)

Rhinitis as a cause of respiratory disorders during pregnancy.Dzieciolowska-Baran E et al. Adv Exp Med Biol. (2013)

Pregnancy-induced rhinitis.Orban N et al. Rhinology. (2013)Συνώνυμα:
rhinitis in pregnancy; Pregnancy-induced rhinitis

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ωτορινολαρυγγολογία: