Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος

         
anterior cruciate ligament (ACL)

         

Ερμηνεία:

Οι χιαστοί  σύνδεσμοι της διάρθρωσης του γόνατος   είναι ισχυροί σύνδεσμοι, που εντοπίζονταιστο μέσο της κατά γόνυ αρθρώσεως. Αυτοί οι δύο σύνδεσμοι διασταυρώμονται σχηματίζοντας το γράμμα Χ Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, εντοπίζεται στο  κέντρο του γόνατος, περιορίζοντας την περιστροφή, αλλά και την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος, εντοπίζεται επίσης στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος και λειτουργεί, περιορίζοντας την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης. 

Η κάκωση στον πρόσθιο σταυροειδή σύνδεσμο (ACL) είναι συχνή και παρατηρείται σε   νεαρά άτομα, ιδιαίτερα τα κορίτσια, που ασχολούνται με τον αθλητισμό, που περιλαμβάνει άλματα, περιστροφή, καθώς και αλλαγή κατεύθυνσης. 

Η βλάβη του ACL σχετίζεται με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως μείωση των επιπέδων δραστηριότητας και η οστεοαρθρίτιδα. Έχουν εντοπιστεί πολλοί ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες κινδύνου πρόκλησης βλάβης του συνδέσμου, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανατομικές παραλλαγές, νευρομυϊκά ελλείμματα, βιο-μηχανικές ανωμαλίες, το περιβάλλον του παιχνιδιού και η ορμονική κατάσταση. 

Τα προγράμματα πρόληψης πολλαπλών στοιχείων  έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης αυτού του τραυματισμού, τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια. 

Τα προγράμματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό ενίσχυσης, τέντωμα, αερόβια περιποίηση, πλυομετρική (plyometrics), ιδιοδεκτρικής και ισορροπημένης εκπαίδευσης, καθώς και εκπαίδευση και ανάδραση σχετικά με την μηχανική του σώματος και το σωστό μοντέλο προσγείωσης. 

Τα προληπτικά προγράμματα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν από τον ανταγωνισμό, ακολουθούμενη από πρόγραμμα συντήρησης κατά τη διάρκεια της σεζόν.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Controversies in knee rehabilitation: anterior cruciate ligament injury.Failla MJ, et al. Clin Sports Med 2015 - Review. PMID 25818715 Free PMC article.

The anatomy of the anterior cruciate ligament and its relevance to the technique of reconstruction.Śmigielski R, et al. Bone Joint J 2016 - Review. PMID 27482012

Anterior cruciate ligament injury: identification of risk factors and prevention strategies. Acevedo RJ, et al. Curr Sports Med Rep 2014 - Review. PMID 24819011Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ανατομική: