Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV

         
spike protein of SARS-CoV

         

Ερμηνεία:

Το πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου του κοροναϊού (COVID-19) που προκλήθηκε  από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 στο Wuhan της Κίνας δημιούργησε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία. 

Για την ανάπτυξη ειδικών αντι-κοροναϊών θεραπευτικών και προφυλακτικών παραγόντων, πρέπει πρώτα να καθοριστεί ο μοριακός μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται η  ιογενής μόλυνση. 

Ο αναστολέας σύντηξης EK1C4 στοχεύει στη πρωτεΐνη-ακίδα. Η πρωτεΐνη-ακίδα (spike protein), λόγω του σχήματος της, αποτελεί το «μέσο» με το οποίο προσκολλάται ο ιός στην επιφάνεια του υγιούς κυττάρου. Έτσι ξεκινά η λοίμωξη στο ανθρώπινο σώμα.

Ο ShuaiXia και οι συνεργάτες (2020) δημιούργησαν τη δοκιμασία  σύντηξης κυττάρου-κυττάρου με τη μεσολάβηση πρωτεΐνης SARS-CoV-2 και διαπίστωσαν ότι το SARS-CoV-2 έδειξε ανώτερη ικανότητα σύντηξης της πλασματικής μεμβράνης   σε σύγκριση με εκείνη του SARS-CoV. 

Με κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ καθόρισαν τον πυρήνα του HR1, που συνίσταται από 6 ελικοειδείς

δεσμίδες [six-helicalbundle (6-HB) core]  και τις επικράτειες HR2 [HR2 domains]  της πρωτεϊνικής υποομάδας S2 του SARS-CoV-2 S,  αποκαλύπτοντας ότι διάφορα μεταλλαγμένα υπολείμματα αμινοξέων στην επικράτεια HR1 [1] μπορεί να σχετίζονται με ενισχυμένες  αλληλεπιδράσεις με επικράτεια HR2. 

Προηγουμένως ανέπτυξαν  έναν πανκορωνοϊκό αναστολέα σύντηξης , τον  EK1, ο οποίος στοχεύει την επικράτεια HR1, ο οποίος  θα μπορούσε να αναστείλει τη λοίμωξη από διαφορετικούς ανθρώπινους κοροναϊούς που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV και MERS-CoV.

Στη συνέχεια δημιούργησαν μία σειρά λιποπεπτιδίων, που  προέρχονταν από την EK1. Βρήκαν ότι το EK1C4 ήταν ο πιο ισχυρός αναστολέας σύντηξης κατά της σύντηξης μεμβράνης που γίνεται με μεσολάβηση  της πρωτεΐνης  SARS-CoV-2 S και λοίμωξης με ψευδοϊό  IC50 1,3 των 1.3 και 15,8 nΜ, περίπου 241-που ήταν  149 φορές πιο ισχυρό από το αρχικό πεπτίδιο ΕΚ1, αντίστοιχα. 

 Το EK1C4 ήταν επίσης πολύ αποτελεσματικό κατι της σύντηξης μεμβράνης και της λοίμωξης άλλων ψευδοϊών ανθρώπινου κοροναϊού, που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV, καθώς επίσης και των SARSr-CoVs και ανέστειλαν δραστικά τον πολλαπλασιασμό  5 ζωντανών ανθρώπινων κοροναϊών, που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2. 

Η ενδορρινική εφαρμογή του EK1C4 πριν ή μετά την πρόκληση με HCoV-OC43 προστατευμένα ποντίκια από τη μόλυνση, υποδηλώνει ότι η EK1C4 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης  από το SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί σήμερα και από άλλα αναδυόμενα στελέχη SARSr-CoVs [2].Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

  1. Lanying Du, Yuxian He,Yusen ZhouShuwen LiuBo-Jian Zheng & Shibo Jiang The spike protein of SARS-CoV — a target for vaccine and therapeutic development. Nature Reviews Microbiology volume 7, pages226–236(2009)
  2. Shuai XiaMeiqin Liu , Chao Wang  Wei XuQiaoshuai LanSiliang FengFeifei Qi  Linlin BaoLanying DuShuwen LiuChuan QinFei SunZhengli ShiYun ZhuShibo JiangLu LuInhibition of SARS-CoV-2 (Previously 2019-nCoV) Infection by a Highly Potent Pan-Coronavirus Fusion Inhibitor Targeting Its Spike Protein That Harbors a High Capacity to Mediate Membrane Fusion. Cell Res , 30 (4), 343-355  Apr 2020


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ιολογία: