Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

προσωπικότητα τύπου D

     prosopiko΄tita ti΄pu D    
type D personality

     τάϊπ D περσονάλιτι    

Ερμηνεία:

Προσωπικότητα που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοκυκλοφορικής νόσου (καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο). Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου D τείνουν να έχουν αρνητικά συναισθήματα όπως εχθρότητα, άγχος, θυμό, καταθλιπτική διάθεση και αρνητική εικόνα του εαυτού τους.

Βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα αντιμετώπισης επικείμενων δυσχερειών και υπεραντιδρούν σε στρεσσογόνα ερεθίσματα, που οδηγούν σε συναισθήματα έντασης, αβεβαιότητας και δυσφορίας με τις κοινωνικές καταστάσεις. Η έρευνα έχει σχετίσει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου με το θυμό, την εχθρότητα, την αυταρχικότητα, την χοντροκοπιά και τη χυδαιότητα.

Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου D καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Οι έρευνες έδειξαν ότι άπαξ και ο τύπος D αναπτύξει στεφανιαία νόσο, βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθεί στο μοιραίο και συνήθως έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής.

Οι τύποι D έχουν κακή ρύθμιση των ορμονών του στρες. Έτσι η καρδιά τους λειτουργεί γρηγορότερα, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, τα αγγεία τους συσπώνται και απελευθερώνουν έκτακτη ποσότητα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο τύπος D μπορεί να εμφανίσει ένα πιο δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και συνεπεία τούτου να εμφανίσει περισσότερες φλεγμονές, που οδηγούν σε βλάβες των αγγείων και τη ρήξη αθηρωματικών πλακών. Τα αιμοπετάλιά του συγκολλούνται ευκολότερα και δημιουργούν ευκολότερα θρόμβους.

Ο τύπος D εμφανίζει υψηλότερες συγκεντρώσεις του παράγοντα νέκρωσης όγκου στο αίμα του (tumormecrosisfactor), γεγονός που προάγει τις παραπάνω διαδικασίες.

Η προσωπικότητα τύπου D είναι το προϊόν της συνέργειας της αρνητικής συναισθηματικότητας και της κοινωνικής αναστολής και αποτελεί αυτοτελώς σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο. Ετυμολογία:

(το D προέρχεται από το distressed)

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Williams L. et al Type D Personality Mechanisms of effect : the role of health-related behavior and social support, J. Psychosom Res. 2008 Jan;64(1):63-9

Jia-Rong Wu, Debra K. Moser
Int J Behav Med. 
Published in final edited form as: Int J Behav Med. 2014; 21(5): 833–842. doi: 10.1007/s12529-013-9366-2
 
Yosuke Kasai, Etsuji Suzuki, Toshihide Iwase, Hiroyuki Doi, Soshi Takao
PLoS One. 2013; 8(10): e77918. Published online 2013 October 17. doi: 10.1371/journal.pone.0077918
 
Erla Svansdottir, Krista C van den Broek, Hrobjartur D Karlsson, Thorarinn Gudnason, Johan Denollet
BMC Public Health. 2012; 12: 42. Published online 2012 January 18. doi: 10.1186/1471-2458-12-42
 
 


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχολογία: