Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

πολυφαινόλες

     polifeno΄les    
polyphenols

     πολίφενολς    

Ερμηνεία:

Aντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες.  Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές, αλλά και συνθετικές ή ημισυνθετικές, οργανικές χημικές ενώσεις, που χαρακτηρίζονται από την παρουσία μεγάλων πολλαπλών  δομικών μονάδων φαινόλης.

Οι πολυφαινόλες  αποτελούν προϊόντα του δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών και σήμερα είναι γνωστές πάνω από 8000. Διακρίνονται τέσσερις ομάδες πολυφαινολών: Φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες, και τα στιλβένια [1].

Από αυτές, περισσότερες από 4000 ανήκουν στην τάξη των φλαβονοειδών και αρκετές εκατοντάδες υπάργουν στις τροφές φυτικής προέλευσης. Δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών. 

Οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να αποκλείσουν τη δράση των ενζύμων που συμμετέχουν στην καρκινογένεση και μπορούν να αδρανοποιήσουν  ουσίες και βιοχημικές οδούς,  που προάγουν την καρκινογένεση.

Kύριες πηγές πολυφαινολών για τους ανθρώπους είναι τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόροι, κόκκινο κρασί, οι σπόροι και οι φλούδες των κόκινων σταφυλιών, σοκολάτα, καφές, πράσινο τσάϊ, κουρκουμάς (περιέχη την πολυφαινόλη κουρκουμίνη).

Οι πολυφαινόλες, όπως η κουρκουμίνη, ρεσβερατρόλη (κόκκινο κρασί, σκόνη σπόρων και φλουδών κόκκινου κρασιού),  η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (πράσινο τσάι)  κ.α.  επιδεικνύουν καρκινοπροληπτική δραστηριότητα.

O συνδυασμός της κλασσικής αντικαρκινικής χημειοθεραπείας και της χορήγησης διατροφικών πολυφαινολών βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της πρώτης  και ελαττώνει τις παρενέργειές της [2].

Πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας [Βλέπε Vinogkelin caps]

 H κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα. Τα τελευταία 20 έτη, περισσότερα από 7000 επιστημονικά άθρα έχουν δημοσιευτεί στο διεθνή ιατρικό τύπο, στα οποία περιγράφεται η αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιβακτηριδιακή αντιαποπτωτική, αντικαρκινική και αντιμεταστατική δράση της κουρκουμίνης [3].

Σε περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες εστιάζεται ο ρόλος της κουρκουμίνης σε ποικλίλες χρόνιες παθήσεις, περιλαμβανομένου του διαβήτη, των καρκίνων, των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού, των αυτοάνοσων νοσημάτων, νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων. Η  απλή σκόνη κουρκουμίνης είναι δυσαπορρόφητη, όταν χορηγείται από το στόμα [3].

Προκειμένου  αυτή να δράσαει πρέπει να χορηγούνται πολύ μεγάλες δόσεις της. Αυτό δεν γίνεται εύκολα ανεκτό από τους ασθενείς. Γιαυτό επινοήθηκε η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη (Νovasol Curcumin), η οποία είναι 18.500% πιο ευαπορρόφητη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel caps. Κάθε κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες απλής κουρκουμίνης των 500mg [4].

 



Ετυμολογία:

[πολυ- + φαινόλη]

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Chemistry and biochemistry of dietary polyphenols. Tsao R. Nutrients. 2010 Dec; 2(12):1231-46.[PubMed] [Ref list]

2. Cancer Prevention and Therapy with Polyphenols: Sphingolipid-Mediated Mechanisms. Michele Dei Cas, Riccardo Ghidoni Nutrients. 2018 Jul; 10(7): 940. Published online 2018 Jul 21. 

3. Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked?. Yan He, Yuan Yue, Xi Zheng, Kun Zhang, Shaohua Chen, Zhiyun Du. Molecules. 2015 May; 20(5): 9183–9213. Published online 2015 May 20.

4. Koυρκουμίνη: Αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και θεραπευτικές ιδιότητες©

Effects of polyphenol compounds on influenza A virus replication and definition of their mechanism of action. Bioorg Med Chem. 2012 Aug 15;20(16):5046-52. 

Dietary polyphenols in prevention and treatment of prostate cancer. Lall RK, Syed DN, Adhami VM, Khan MI, Mukhtar H. Int J Mol Sci. 2015 Feb 3;16(2):3350-76. doi: 10.3390/ijms16023350.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία: