Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

παραθορμόνη, η

     parathormo΄ni    
parathormone or parathyroid hormone

     παραθόρμον ορ παραθαϊρόϊd χόρμον    

Ερμηνεία:

Η παραθορμόνη είναι μια ορμόνη που αποτελείται από 84 αμινοξέα και έχει μοριακό βάρος 9.500. Εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες σε απάντηση ελάττωσης του ιονισμένου ασβεστίου αίματος. Δρά στο νεφρό και στα οστά και έμμεσα στο έντερο, έως ότου επαναφέρει τη συγκέντρωση του ασβεστίου στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η αύξηση της τιμής ασβεστίου έχει ως επακόλουθο την αναστολή της εκκρίσεως παραθορμόνης (αρνητική παλίνδρομη αλληλορρύθμιση). Το μαγνήσιο εμφανίζει ποιοτικά παρόμοιες αλλά φυσιολογικά λιγότερο σημαντικές επιδράσεις στην έκκριση της παραθορμόνης.

Σοβαρή παρατεταμένη υπομαγνησιαιμία οδηγεί σε αναστολή της έκκρισης παραθορμόνης. Οι αναλύσεις που μετρούν το ολικό μόριο παρουσιάζουν εξαιρετική ευαισθησία και ειδικότητα και δεν επηρεάζονται από νεφρική νόσο. Οι μετρήσεις της παραθορμόνης επιτρέπουν τον διαχωρισμό του υποπαραθυρεοειδισμού (χαμηλή ΡΤΗ, χαμηλό ασβέστιο) από τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό (υψηλή ΡΤΗ, υψηλό ασβέστιο), και την υπερασβεστιαιμία από άλλες αιτίες (χαμηλή ή στα κατώτερα φυσιολογικά ΡΤΗ).

Σε υπερασβεστιαιμία από κακοήθεις όγκους συνήθως ανευρίσκονται υψηλές τιμές του πεπτικού που σχετίζονται με την Παραθορμόνη (PTH – rp). Στην οικογενή καλοήθη υπερασβεστιαιμία σε αντίθεση με τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό δεν ανευρίσκεται υπερασβεστιουρία. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων παραθορμόνης γίνεται πάντοτε σε συνδυασμό με τις τιμές ασβεστίου αίματος.

Οι φυσιολογικές τιμές της παραθορμόνης στον ορό του αίματος είναι  10 έως 55 picograms per milliliter (pg/mL).

Η παραθορμόνη αυξάνοντας τη συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα, δρώντας:1.Στον υποδοχέα 1 της παρθυρεοειδικής ορμόνης που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στα οστά και του νεφρούς και 2. Στονυποδοχέα 2 τηςπαρθυρεοειδικήςορμόνηςπουυπάρχεισεμεγάλοβαθμόστοκεντρικόνευρικόσύστημα, όρχεις, πάγκρεας,  και πλακούντα.

Οχρόνοςημιζωήςτηςπαραθορμόνηςείναι 4 λεπτάκαιημοριακήμάζατηςείναι 9500 Da.

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός παίζει ένα κεντρικό ρόλο στο διαταραγμένο μεταβολισμό των μετάλλων των οστών στη χρόνια νεφροπάθεια και έχει σχετιστεί με αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα . Η παραθορμόνη παίζει επίσης ρόλο , καθώς και ο υποδοχέας της  στην απίσχναση των μυών, επί καχεξίας , που συμβαίνει στην προχωρημένη χρόνια νεφροπάθεια.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

CMAJ. 2006 July 4; 175(1): 48. doi: 10.1503/cmaj.060624

In experimental chronic kidney disease or cancer, parathyroidhormone is a novel mediator of cachexia. Wyatt CM, Mitch WE.Kidney Int. 2016 May;89(5):973-5. doi: 10.1016/j.kint.2016.03.003.  

The parathyroid hormone second receptor PTH2R, and its ligand tuberoinfundibular peptide of 39 residues TIP39, regulate intracellular calcium and influence keratinocyte differentiation. Sato E, Muto J, Zhang LJ, Adase C, Sanford JA, Takahashi T, Nakatsuji T, Usdin TB, Gallo RL. J Invest Dermatol. 2016 Mar 18. pii: S0022-202X(16)30877-6. doi: 10.1016/j.jid.2016.02.814.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ενδοκρινολογία: