Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

παγωμένος ώμος

     paγome΄nos o΄mos    
frozen shoulder

     φρόζεν σόλdερ    

Ερμηνεία:

Ο παγωμένος ώμος είναι γνωστός και ως συμφυτική θυλακίτιδα (adhesive capsulitis)  και σημαίνει τον ακινητοποιημενο ώμο εξ αιτίας του πόνου που συνοδεύει την παραμικρή κίνηση του ώμου. Η φλεγμονή αυτή χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο του πάσχοντος ώμου [βραχιονοωμοπλατιαίος πόνος και αδυναμία κίνησης] .Τα σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και υποχωρούν συνήθως μέσα σε τρία χρόνια.

Συνήθως πριν από την εκδήλωση του παγωμένου ώμου προηγείται κάποια συστηματική πάθηση , κατά την οποια παρεμποδιζόταν η κινητικότητα του βραχίονα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως και ιδιοπαθείς περιπτώσεις, στις οποίες δεν μπορεί να εντοπιστεί κάποιο αίτιο, αλλά οι διαβητικοί είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση του παγωμένου ώμου.

Ο παγωμνος ώμος αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με ειδικές ασκήσεις του ώμου, υδροδιάταση (ενδοκαψική ένεση τοπικού αναισθητικού ή κορτικοστεροειδούς με στόχο της διάταση του αρθρικύ θυλάκου του ώμου) , κορτικοστεροειδή και διάφορα άλλα θεραπευτικά μέσα που ενίενται στην άρθρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται αρθροσκοπική χειρουργική σε περίπτωση χαλάρωσης του αρθρικού θυλάκου, που διευκολύνει την κινητικότητα. Είναι ασυνήθης η υποτροπή  του παγωμένου ώμου στον ίδιο ώμο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στον άλλο ώμο, σε  σε μερικούς πάσχοντες [1]. Το  94%  των ασθενών με ιδιοπαθή παγωμένον ώμο  επαναποκτούν την ομαλή κινητικοτητα του ώμου τους  χωρίς καμιά θεραπεία [2].

.

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Frozen shoulder: A systematic review of therapeutic options Harpal Singh Uppal, Jonathan Peter Evans, Christopher Smith. World J Orthop. 2015 March 18; 6(2): 263–268. Published online 2015 March 18. doi: 10.5312/wjo.v6.i2.263

2. The Natural History of Idiopathic Frozen Shoulder: A 2- to 27-year Followup Study Heidi Vastamäki, Jyrki Kettunen, Martti Vastamäki. Clin Orthop Relat Res. 2012 April; 470(4): 1133–1143. Published online 2011 November 17.doi: 10.1007/s11999-011-2176-4

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ορθοπεδική: