Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

οξειδάση της γλυκόζης, η

     oxiδa΄si tis γliko΄zis    
glucose oxidase

     γκλουκόοζ όξιdεϊς    

Ερμηνεία:

Το ένζυμο της  οξειδάσης της γλυκόζης, που λέγεται και νοτατίνη είναι μια οξειδορεδουκτάση του οξυγόνου που καταλύει την οξείδωση της γλυκόζης προς υπεροξείδιο του υδρογόνου και D –γλυκογονο-δ-λακτόνη. Το ένζυμο αυτό παράγεται από ορισμένα ήδη μηκύτων και εντόμων. Διαθέτει αντιβακτηριδιακή δράση όταν συνυπάρχει η γλυκόζη με οξυγόνο, καθώς το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι βακτηριοκτόνο.

Οι μέλισσες παράγουν οξειδάση της γλυκόζης στους υποφαρυγγικούς αδένες τους, η οποία στη συνέχεια μεταβιβάζεται στο μέλι και αποτελεί το φυσικό χημικό συντηρητικό του μελιού. Η οξειδάση της γλυκόζης στην επιφάνεια του μελιού ανά;γει το ατμοσφαιρικό οξυγόνο προς υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο δρα ως αντιβακτηριδιακός φραγμός. Η ιδιότητα αυτή του μελιού αξιοποιείται στην πρόληψη μόλυνσης τραυμάτων και στην αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα. Η επάλειψη του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα με ακατέργαστο μέλι, συμπληρωματικά με τη λοιπή φαρμακευτική αγωγή επιταχύνει την επούλωση, περιορίζει τον πόνο και την πιθανότητα δημιουργίας μεθερπητικής νευραλγίας [1].

Η τοπική εφαρμογή μελιού είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και σημείων του καθ΄υποτροπήν έρπητος των χειλιών και του έρπητα των γεννητικών οργάνων [2].

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Antiviral Activities of Honey, Royal Jelly, and Acyclovir Against HSV-1.Hashemipour MA1, Tavakolineghad Z2, Arabzadeh SA3, Iranmanesh Z3, Nassab SA4. Wounds. 2014 Feb;26(2):47-54.

2.Topical honey application vs. acyclovir for the treatment of recurrent herpes simplex lesions. Al-Waili NS1. Med Sci Monit. 2004 Aug;10(8):MT94-8. Epub 2004 Jul 23.

3. Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review. Tahereh Eteraf-Oskouei, Moslem Najafi. Iran J Basic Med Sci. 2013 June; 16(6): 731–742.Συνώνυμα:
γλυκοζοοξειδάση, γλυκόζη οξειδάση, νοτατίνη

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: