Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ογκονεκρωτικός παράγοντας-α(TNF-α)

     οgkonekrotiko΄s para΄γontas-΄alfa     
TNFα (Tumor Necrosis Factor-α)

     τιούμορ νεκρόσις φάκτορ άλφα    

Ερμηνεία:

Ο ογκονεκρωτικός παράγοντας-α ή παράγοντας νέκρωσης όγκου-α ή TNF-α είναι μια διαλυτή πρωτεΐνη μικρού μεγέθους (17kD), που παράγεται κυρίως από τα ενεργοποιημένα μακροφάγα. Θεωρείται ίσως ο κυριότερος διαμεσολαβητής της οξείας φλεγ­μονώδους απόκρισης. Ο όρος δημιουργήθηκε, όταν σε αρχικές πειραματικές παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη βακτηριδίων σε σάρκωμα προ­καλούσε αιμορραγική νέκρωση του όγκου.

Ο ΤΝF-α ανήκει στις κυτταροκίνες και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις φλεγμονώδεις - ανοσολογικές αντιδράσεις. Στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα  ανευρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο υγρό των αρθρικών θυλάκων  και στον ορό των α­σθενών, η δε αύξηση του βαίνει παράλληλα με τη δραστηριότητα της νόσου και της αρθρικής φλεγμονής.

Το ίδιο σημαντικό παθογενετικό ρόλο κατέχει στην ψωριασική αρθρίτιδα και στην ψωρίαση. Αυξημένα επίπεδα υπάρχουν στις δερματικές βλάβες και στον αρθρικό υμένα. Ο TNF-α δεσμεύεται και μπορεί να εξουδετερωθεί από τους λεγόμενους βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή πρωτε­ΐνες σύντηξης που προκαλούν ύφεση της νόσου για το χρονικό διάστημα που χορηγούνται. 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Am J Physiol Renal Physiol. 2013 May 15; 304(10): F1231–F1242. Published online 2013 March 20. doi: 10.1152/ajprenal.00557.2012
 
Xiangyang Xin, Lili Gao, Tong Wu, Fengyuan Sun
Mol Vis. 2013; 19: 526–535. Published online 2013 February 27.


Συνώνυμα:
παράγοντας νέκρωσης όγκων-α (TNF-α)

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: