Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

νύχι, το, τα νύχια

     ni΄chi, ni΄chia    
nail

     νέϊλ    

Ερμηνεία:

Τα νύχια είναι κάπως καμαρωτά πέταλα, τα οποία καλύπτουν τη ραχιαία επιφάνεια των ονυχοφόρων φαλάγγων των δακτύλων του χεριού και του ποδιού. Στον άνθρωπο τα νύχια χρησιμεύουν ως αξιόλογα αντερείσματα της απτικής συσκευής των ραγών των δάκτυλων (fingertips).

Στο νύχι διακρίνεται  το πρόσθιο ελεύθερο χείλος, το σώμα και τη ρίζα, που είναι κρυμμένη στο  όπίσθιο μέρος της όνυχαίας αύλακας. Αυτή η αύλακα είναι ημικύκλια και αφορίζεται από το ελεύθερο χείλος του δέρματος, που φέρεται τοξοειδώς και υπερέχει του νυχιού και σχηματίζει το ονυχαίο   χαράκωμα ή  παρωνύχιο.  Από το  παρωνύχιο φέρεται πάνω στο νύχι ένα λεπτό κερατινοποιημένο υμένιο, το επωνύχιο. Από τις δύο επιφάνειες του νυχιού, η υπόκοιλη συμφύεται  με την κοίτη του νυχιού, η οποία αντιστοιχεί στο χόριο του δέρματος της 3ης φάλαγγας,   εμφανίζει λεπτές επιμήκεις ακρολοφίες.

Το νύχι  σύγκειται, όπως και ή επιδερμίδα, από  δύο στιβάδες: της κερατίνης και της   βλαστικής.

 Η αύξηση του νυχιού επιτελείται στο μηνίσκο ή την  ανατολή, που αντιστοιχεί στην υπόλευκη μηνοειδή περιοχή, που παρατηρείται στον αντίχειρα και συνήθως και στα υπόλοιπα νύχια, στο οπίσθιο μέσο μέρος τους, το οποίο  καλείται  μήτηρ (matrix).

To νύχι δεν έχει δικό του χρώμα. Οι αγγειώδεις αγκύλες που υπάρχουν στις  επιμήκεις ακρολοφίες της κοίτης του νυχιού , του προσδίδουν  ροδόχρωμη,  λευκή, υποκυανίζουσα  χροιά [1].

Τα νύχια προστατεύουν τις ράγες των δακτύλων (fingertips)  κα τους δακτύλους. Οι ασθένειες που προσβάλουν τα νύχια μπορεί να δημιουργήσουν αισθητικές παραμορφώσεις, που επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά των πασχόντων. Ενώ μπορεί να επηρεάσουν και τη λειτουργικότητα των χεριών. Οι διαταραχές της κοίτης του νυχιού μπορεί να είναι επώδυνες  ή να προκαλούν δυσχέρεια στη σύλληψη λεπτών αντικειμένων. Η κοίτη του όνυχα (nail bed)  είναι η περιοχή κάτω από το πέταλο του νυχιού μεταξύ του μηνίσκου ή ανατολής (lunula) και του υπονυχίου (hyponychium).

Οι διαταραχές της κοίτης του όνυχα μπορεί να προκαλέσουν ονυχόλυση (onycholysis), υπονύχια υπερκεράτωση (subungual hyperkeratosis) και ή ονυχογρύπωση (onychogryphosis). Το κοιλιακό πτερύγιο (Ventral pterygium ή pterygium inversum unguis) είναι λιγότερο συνηθισμένο.

Οι όγκοι της κοίτης του όνυχα είναι σπάνιοι και συνήθως διαφεύγουν. Η παρουσία μιας τριγωνικού σχήματος ανατολής (lunula) των νυχιών σχετίζεται με την απουσία επιγονατίδων (patellas). Καμία πνευμονολογική εξέταση δεν θεωρείται πλήρης, αν δεν αναζητηθεί πληκτροδακτυλία των δακτύλων.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Perera E1, Sinclair R2. Diagnosis using the nail bed and hyponychium. Dermatol Clin. 2015 Apr;33(2):257-63. doi: 10.1016/j.det.2014.12.006. Epub 2015 Feb 15.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ανατομική: