Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

νευρογενής ορθοστατική υπόταση

     nevroγeni΄s orthostatiki΄ipo΄tasi    
neurogenic orthostatic hypotension (nOH)

     νιουροτζένικ ορθοστάτικ χάϊποτένσιον    

Ερμηνεία:

Η νευρογενής ορθοστατική υπόταση είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης σε όρθια στάση λόγω ελάττωσης της απελευθέρωσης νορεπινεφρίνης στις τελικές νευρικές απολήξεις.

Η νευρογενής ορθοστατική υπόταση  είναι ένα χαρακτηριστικό διαφόρων νευρολογικών διαταραχών  του αυτόνομου νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα της νόσου του Πάρκινσον, της πολλαπλής συστηματικής ατροφίας, της καθαρής ανεπάρκειας του αυτόνομου νευρικού συστήματος και άλλων αυτόνομων νευροπαθειών [1].

Η ντροπιντόξα (Droxidopa) είναι ένα συνθετικό αμινοξύ που χορηγείται από το στόμα, το οποίο μετατρέπεται προς νορεπινεφρίνη από το ένζυμο ντόπα-δεκαρβοξυλάση ή αρωματικού L-αμινοξέος δεκαρβοξυλάση [aromaticL-aminoaciddecarboxylase (dopa-decarboxylase)], που  είναι το ίδιο ένζυμο που μετατρέπει τη λεβοντόπα (levodopa) προς ντοπαμίνη για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον [2].

Το φάρμακο έχει εγκριθεί από το FDA για τη θεραπεία βραχείας διάρκειας της νευρογενούς ορθοστατικής υπότασηςΕτυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Droxidopa in neurogenic orthostatic hypotension. Kaufmann H, Norcliffe-Kaufmann L, Palma JA. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2015;13(8):875-91. doi: 10.1586/14779072.2015.1057504.

2.New developments in the management of neurogenic orthostatic hypotension.  Curr Cardiol Rep. Biaggioni I. 2014 Nov;16(11):542. doi: 10.1007/s11886-014-0542-z.

 

 

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Θεραπευτική: