Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ναφθαλίνιο, το

     nagthai΄nio    
naphthalene

     νάφθαλιν    

Ερμηνεία:

Το ναφθαλίνιο είναι ο απλούστερος κρυσταλλικός στερεός αρωματικός πολυκυκλικός υδρογονάνθρακας(C10H8).  Χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία και ως εντομοαπωθητικό

Είναι το κύριο συστατικό της λιθανθρακόπισσας. Χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία των χρωμάτων και ως βασική ύλη για τη σύνθεση του φθαλικού οξέος και του ανθρανιλικού οξέος. Τα ανωτέρω είναι ενδιάμεσα προιόντα για την παραγωγή του ινδικού και των χρωμάτων του τριφαινυλομεθανίου.

Το ναφθαλένιο έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, διότι συμμετέχει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης. Γιαυτό επιβάλλεται ο καθαρισμός του από το  περιβάλλον. Μέσο καθαρισμού του περιβάλλοντος από το ναφθαλίνιο είναι τα διαγονιδιακά φυτά Arabidopsis.

Τα φυτά αυτά ενισχύουν την ανοχή και διασπούν αποτελεσματικά το ναφθαλίνιο.Ναφθαλίνη είναι η εμπορική ονομασία του ναφθαλινίου, που χρησιμοποιείται κατά του σκώρου, με τάση να αντικατασταθεί πλήρως από άλλα εντομοκτόνα.

 

 

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Enhancement of naphthalene tolerance in transgenic Arabidopsis plants overexpressing the ferredoxin-like protein (ADI1) from rice. Fu XY, Zhu B, Han HJ, Zhao W, Tian YS, Peng RH, Yao QH.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία: