Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μπεταΐνη

     betai΄ni    
betaine

     bέταϊν    

Ερμηνεία:

H μπεταΐνη είναι μεταβολίτης της χολίνης. Αποτελεί συστατικό των παντζαριών που εξομαλύνει την έκκριση των εκκρίσεων του στομάχου. Η μπεταΐνη αυξάνει τα επίπεδα του γαστρικού οξέος, αν είναι ανέπαφη και δρα ως αντιόξινο, αν παράγεται σε υπερβολικές ποσότητες. Το παντζάρι μεταξύ των άλλων περιέχει και τα αντιοξειδωτικά βουλγαξανθίνη, μπεταλαΐνη, μπετακυανίνη, που το κύριο συστατικό της είναι η μπετανίνη και προάγουν την παραγωγή της γλουταθειόνης, η οποία δρα ως αποτοξινωτικό του ήπατος. Το ερυθροκυανό χρώμα των παντζαριών οφείλεται στη χρωστική μπεταλαΐνη

Η μπεταΐνη είναι ένα αλκαλοειδές με γλυκιάγεύση, πουσυνήθως λαμβάνεται από τις ρίζες των πατζαριών ή συντίθεται από τη γλυκίνη. Χρησιμοποιείται στην ιατρική για την αντιμετώπιση της μυικής εκφύλισης ενώ ερευνάται η δράση της και ως αντικαρκινική ουσία

Η μπεταΐνη  είναι το υπόστρωμα επί του οποίου δρά η ειδική για το ήπαρ -νεφρούς μεθυλτρανφεράση μπεταΐνης-ομοκυστεΐνης   [liver- and kidney-specific betaine-homocysteine (Hcy) methyltransferase (BHMT)], που αποτελεί εναλλακτικό τρόπο επαναμεθυλίωσης της ομοκυστείνης. H παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ομοκυστεΐνης   στον ορό προκαλεί ελάττωση των συγκεντρώσεων της μπεταΐνης [1].

Οι έρευνες έδειξαν ότι η μπεταΐνη σε χαμηλές συγκεντρώσεις  μπορεί να προάγει  τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του  τραχήλου της μήτρας,  in vitro. Απεναντίας οι υψηλές συγκεντρώσεις της μπεταΐνης μπορούν να ανακόψουν σημαντικά την κυτταρική ανάπτυξη και μετανάστευση και να προκαλέσουν απόπτωση των κυττάρων  μέσω της σηματοδότησης της κασπάσης 3 και να προάγει περαιτέρω την νέκρωση. Η μπεταΐνη λοιπόν επιδεικνύει ογκοκτόνο αποτέλεσμα και δρα ως τροποποιητής  της βιολογικής απόκρισης στη θεραπεία του καρκίνου, προκαλώντας απόπτωση και ανακοπή της ζωής του κυτταρικού κύκλου  με δοσοεξαρτώμενο και χρονοεξαρτώμενο τρόπο [2].

Η μπεταΐνη προστατεύει τα κύτταρα από το περιβαλλοντικό στρες και ενεργεί ως μεθυλιοδότης  σε διάφορες βιοχημικές οδούς. Περιορίζει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα  από τη βλάβη λόγω δράσης του οινοπνεύματος, αλλά και από τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Η προθεραπεία με μπεταΐνη προστατεύει τα κύτταρα που εκτίθενται σε τοξίνες, όπως η ροτενόνη, χλωροφόρμιο και  LiCl.

Επιπλέον έχει υποστηριχτεί ότι η μπεταΐνη μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων τόσο in vivo, όσο και in vitro.

Συμπλέγματα μεταφορικής αλυσίδας μιτοχονδριακού ηλεκτρονίου  δημιουργούν το ηλεκτρικό δυναμικό της μιτοχονδριακής μεμβράνης, το οποίο είναι απαραίτητο  για την παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας, δηλαδή του  ATP. Σε πολλές ανθρώπινες παθολογικές καταστάσεις,  όπως το γήρας, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι  έχει βρεθεί ότι υπάρχει περιορισμένη μιτοχονδριακή αναπνοή και ενεργειακή κατάσταση.

Έχει αποδειχτεί ότι η χορήγηση μπεταΐνης οδηγεί σε αυξορρύθμιση  της μιτοχονδριακής αναπνοής και της δραστηριότητας της οξειδάσης του κυτοχρώματος  στα κύτταρα Η2.35, αυξάνει το μιτοχνδριακό ηλεκτρικό δυναμικό και ενισχύει τα επίπεδα της κυτταρρικής ενέργειας. Τα αντιπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα της μπεταΐνης στα καρκινικά κύτταρα θα μπορούσαν να αποδοθούν στην ενίσχυση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, που συμβάλλει στην αναστροφή του φαινομένου του   Warburg [3].

Η μπεταΐνη είναι σημαντικό διατροφικό στοιχείο που λαμβάνεται  από διάφορα τρόφιμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη νόσων, ενώ είναι υποψήφια ουσία για την πρόληψη της φλεγμονής που σχετίζεται με την καρκινογένεση του παχέος εντέρου [4].

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.High homocysteine induces betaine depletion. Imbard A1, Benoist JF2, Esse R3, Gupta S4, Lebon S5, de Vriese AS6, de Baulny HO7, Kruger W4, Schiff M8, Blom HJ9. Biosci Rep. 2015 Apr 28;35(4). pii: e00222. doi: 10.1042/BSR20150094.

2. Betaine Effects on Morphology, Proliferation, and p53-induced Apoptosis of HeLa Cervical Carcinoma Cells in Vitro. GuoY1, XuLSZhangDLiaoYPWangHPLanZHGuanWJLiuCQAsian Pac J Cancer Prev.2015;16(8):3195-201.

3. Betaine is a positive regulator of mitochondrial respiration. Biochem Biophys Res Commun. 2015 Jan 9;456(2):621-5. doi: 10.1016/j.bbrc.2014.12.005. Epub 2014 Dec 8. Lee I1.

4. Kim DH1, Sung B1, Kang YJ1, Jang JY1, Hwang SY1, Lee Y1, Kim M1, Im E1, Yoon JH1, Kim CM2, Chung HY1, Kim ND1. Anti-inflammatory effects of betaine on AOM/DSS‑induced colon tumorigenesis in ICR male mice. IntJOncol. 2014 Sep;45(3):1250-6. doi: 10.3892/ijo.2014.2515. Epub 2014 Jun 24.Συνώνυμα:
trimethylglycine or glycinebetaine

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: