Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μοναξιά

     monaxia΄    
loneliness

     λόνλινες    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Μοναξιά είναι μια συναισθηματική κατάσταση, κατά την οποία το άτομο βρίσκεται κοινωνικά με κόσμο και ψυχικά είναι παντέρημο. Το συναίσθημα της μοναξιάς είναι από τις σοβαρότερες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε ψυχική ή σωματική νόσο. Είναι μία συναισθηματική κατάσταση συνεχούς θλίψης, η οποία συνοδεύεται από πικρία που οδηγεί στην απόγνωση. Συνήθως η μοναξιά πλημμυρίζει την ψυχή του ανθρώπου μετά από θανάτους αγαπημένων προσώπων, φίλων ή συντρόφων, με τους οποίους πέρασε τα περισσότερο μέρος της ζωής του με τα καλά και τα κακά της. Τη μοναξιά τη βιώνει κανείς νιώθοντας ψυχική ερήμωση,  ακόμα και όταν βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο [1].

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι περιβάλλουν τον πάσχοντα με αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον ή θαυμασμό για τα όσα έχει επιτύχει μέχρι τώρα στη ζωή του η μοναξιά μπορεί να γεννήσει τον αναχωρητισμό.

Οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές στη σύγχρονη κοινωνία έχουν οδηγήσει σε μία αύξηση της επίπτωσης της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης. Μελέτες που έχουν γίνει σε πληθυσμούς έχουν δείξει ότι,  τόσον η αντικειμενικά κοινωνική απομόνωση και η αντίληψη της κοινωνικής απομόνωσης ή μοναξιάς σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και ότι αυτά τα δύο  αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πρόκληση καρδιακής  νόσου. Τα μοναχικά άτομα έχουν αυξημένη περιφερειακή αγγειακή αντίσταση και ανεβασμένη αρτηριακή πίεση. Τα κοινωνικώς απομονωμένα ζώα αναπτύσσουν περισσότερη αθηροσκλήρωση παρά τα οικόσιτα .

 Οι μοριακοί μηχανισμοί που ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο  καρδιοκυκλοφορικής νόσου  είναι λίγο κατανοητοί. Πρόσφατες  δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι,  η μοναξιά και το κοινωνικό στρες σχετίζονταν με ενεργοποίηση του άξονα, υποθάλαμος – υπόφυση -  φλοιός των επινεφριδίων και του συμπαθητικού νευρικού  συστήματος. Το επαναλαμβανόμενο και χρόνιο κοινωνικό στρες οδηγεί  σε αντίσταση γλυκοκορτικοειδούς, ενίσχυση της μυελοποίησης, απορρύθμιση της φλεγμονώδους γονιδιακής έκφρασης και οξειδωτικό στρες. Παρά τούτο, ο  αιτιολογικός ρόλος αυτών των μηχανισμών στην ανάπτυξη της μοναξιάς που σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιοκυκλοφορικής  νόσου παραμένει να ξεκαθαρίσει και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες  [2].

Η μοναξιά και η κατάθλιψη σχετίζονται ιδιαίτερα με τα ηλικιωμένα άτομα [3].

Η μοναξιά και η κατάθλιψη είναι πιο σοβαρές μεταξύ των ηλικιωμένων, που έφυγαν τα παιδιά τους από την πατρική κατοικία (σύνδρομο άδειας φωλιάς) σε σύγκριση με τη μοναξιά και την κατάθλιψη ηλικιωμένων κατοίκων αγροτικών περιοχών, χωρίς το σύνδρομο της άδειας φωλιάς. Σ’αυτές τις περιπτώσεις η μοναξιά είναι μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του συνδρόμου άδειας φωλιάς και της κατάθλιψης [4].

Το να ζει κανείς μόνος και το συναίσθημα της μοναξιάς είναι ανεξάρτητοι παράγοντες, που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας [5].

Το επίπεδο μοναξιάς αυξάνει στους καρκινοπαθείς μετά τη διάγνωση της νόσου τους. Η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης σ’ αυτούς τους ασθενείς έχει σχετιστεί με την αύξηση των επιπέδων της μοναξιάς τους [6].

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναξιά είναι συνδεδεμένη με πτωχότερη εξέλιξη της υγείας των καρκινοπαθών. Πολλές απόψεις της εμπειρίας του καρκίνου συμβάλουν στο να αισθάνεται ο ασθενής μόνος και μοναχός Επι πλέον η θεωρία της μοναξιάς περιλαμβάνει τις αρνητικές κοινωνικές προσδοκίες , οι οποίες μπορεί ειδικά να σχετίζονται με την εμπειρία του καρκίνου , εγκαθιστούν και συντηρούν τη μοναξιά [7].

Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή με πλήρη άγνοια και απόλυτη μοναξιά, όπως και φεύγει από τη ζωή με πλήρη άγνοια για τα μετά τον βίο, και απόλυτη μοναξιά [8].

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Λεονάρδος Γιώργος. Σοφία Παλαιολογίνα. Εκδόσεις  Α.Α. Λιβάνη.

2. Xia N, Li H. Loneliness, Social Isolation, and Cardiovascular Health.Antioxid Redox Signal. 2018 Mar 20;28(9):837-851. doi: 10.1089/ars.2017.7312. Epub 2017 Oct 2

3.Domènech-Abella JLara ERubio-Valera MOlaya BMoneta MVRico-Uribe LAAyuso-Mateos JLMundó JHaro JM. Loneliness and depression in the elderly: the role of social network.  Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2017 Apr;52(4):381-390. doi: 10.1007/s00127-017-1339-3. Epub 2017 Feb 2.

4. Wang GHu MXiao SYZhou L. Loneliness and depression among rural empty-nest elderly adults in Liuyang, China: a cross-sectional study. BMJ Open. 2017 Oct 6;7(10):e016091. doi: 10.1136/bmjopen-2017-016091.

5.Tabue Teguo MSimo-Tabue NStoykova RMeillon CCogne MAmiéva HDartigues JF. Feelings of Loneliness and Living Alone as Predictors of Mortality in the Elderly: The PAQUID Study. Psychosom Med. 2016 Oct;78(8):904-909.

6.Deckx Lvan den Akker MBuntinx . Risk factors for loneliness in patients with cancer: a systematic literature review and meta-analysis. Eur J Oncol Nurs. 2014 Oct;18(5):466-77. doi: 10.1016/j.ejon.2014.05.002. Epub 2014 Jun 30.

7.Adams RNMosher CERand KLHirsh ATMonahan POAbonour RKroenke K. The Cancer Loneliness Scale and Cancer-related Negative Social Expectations Scale: development and validation. Qual Life Res. 2017 Jul;26(7):1901-1913. doi: 10.1007/s11136-017-1518-4. Epub 2017 Feb 24.

8. Χρήστος Γιανναράς. Μέτρο ποιότητας. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27 Ιανουαρίου 2019Συνώνυμα:© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχιατρική: