Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μεταλλοθειονεΐνες

     metalouionei΄nes    
metallothionines

     μεταλοθαϊνιόνιινζ    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Οι μεταλλοθειονεΐνες είναι πανταχού παρούσες πρωτεΐνες, χαμηλού μοριακού βάρους 6-7 kDa, που περιέχουν υψηλές ποσότητες κυστεΐνης και έχουν την ικανότητα να συνδέονται με μεταλλικά ιόντα.  Οι μεταλλοθειονεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομοιοστασία του ψευδαργύρου, εμπλέκοντας , πάνω από το 20% του ενδοκυττάριου ψευδαργύρου.

Οι μεταλλοθειονεΐνες  είναι πολύ γνωστές για την ικανότητά τους να συνδέονται με τον ψευδάργυρο και παίζουν σημαντικό ρόλο στο ισοζύγιο του ψευδαργύρου κατά το χρονικό διάστημα μιας ενεργού λοίμωξης.

Η μεταλλοθειονεΐνη λειτουργεί συνεργικά με τη γλουταθειόνη. Είναι και τα δύο πλούσια σε κυστεΐνη αντιοξειδωτικά, που έχουν την ικανότητα να συνδέονται με μια μεγάλη ποικιλία ελεύθερων ριζών και τοξινών.

Όταν η γλουταθειόνη οξειδώνεται, τα τοξικά μέταλλα μεταφέρονται και συνδέονται με τη  μεταλλοθειονεΐνη, για να απομακρυνθούν και να απεκκριθούν.

Υπάρχουν συνολικά 22 γνωστά θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν για την προώθηση της έκφρασης των  μεταλλοθειονεϊνών. Υπό αυτή την άποψη, το πιο συνηθισμένο από αυτά τα θρεπτικά συστατικά  είναι το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρος. 

Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη δραστηριότητα της μεταλλοθειονεΐνης  είναι το  σελήνιο (ενισχύει τη σχέση γλουταθειόνης / μεταλλοθειονεΐνης) και τα αμινοξέα: ιστιδίνη, σερίνη, αργινίνη, θρεονίνη και λυσίνη. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Chimienti FAouffen MFavier ASeve MZinc homeostasis-regulating proteins: new drug targets for triggering cell fate.Curr Drug Targets. 2003 May;4(4):323-38.

The roles of metallothioneins in carcinogenesis.Si M, Lang J.J Hematol Oncol. 2018 Aug 23;11(1):107.

Zinc Metabolism and Metallothioneins.Baltaci AK, Yuce K, Mogulkoc R.Biol Trace Elem Res. 2018 May;183(1):22-31.

The Functions of Metamorphic Metallothioneins in Zinc and Copper Metabolism. Krężel A, Maret W.Int J Mol Sci. 2017 Jun 9;18(6):1237.



Συνώνυμα:







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: