Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μετάσταση, η

     meta΄stasi     
metastasis (pl. metastases)

     μετάστσσις    

Ερμηνεία:

Η μετάσταση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, κατά το οποίο τα καρκινικά κύτταρα διασπείρονται από τηναρχική πρωτογενή εστία τους  σε μακρυνούς ιστούς, όπου δημιουργούν καρκινικές εστίες. Στις μεταστάσεις οφείλεται το 90% των θανάτων που έχουν σχέση με τον καρκίνο [1].

Οι ειδικές αλλαγές που μεσολαβούν για για τη δημιουργία των μεταστάσεων παραμένει αδιευκρίνιστη. Παρά τούτο η διαδικασία των μεταστάσεων περιλαμβάνει την τοπική αύξηση του όγκου, τη διήθηση των καρκινικών κυττάρων δια μέσου της της βασικής μεμβράνης και των πέριξ του όγκου ιστών, την είσοδο των καρκινικών κυττάρων στα λεμφαγγεία ή τα αιμοφόρα αγγεία, τη διασπορά και  επιβίωση των καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος, την έξοδο των καρκινικών κυττάρων  από το αγγειακό σύστημα και την επαναδημιουργία του όγκου σε απομακρυσμένους ιστούς.

Ενώ πολλοί πρωτοπαθείς όγκοι μπορεί να ελεγχθούν με τις συμβατικές θεραπείες, όπως η χειρουργική, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, εν τούτοις αυτές οι θεραπείες συχνά είναι μη αποτελεσματικές κατά των μεταστάσεων και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προάγουν την εξέλιξη του καρκίνου και των μεταστάσεων [2], [3], [4]. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την επινόηση νέων θεραπειών κατά των καρκινικών μεταστάσεων.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Gupta G, Massagué J (2006) Cancer metastasis: building a framework. Cell 127: 679–695 [PubMed]

2. Graeme M, Robyn W, Michael B (2004) The contribution of cytotoxic chemotherapy to 5-year survival in adult malignancies. Clinical Oncology 16: 549–560 [PubMed]

3. Sun Y, Campisi J, Higano C, Beer TM, Porter P, et al. (2012) Treatment-induced damage to the tumor microenvironment promotes prostate cancer therapy resistance through WNT16B. Nature medicine 18: 1359–1369 [PMC free article] [PubMed]

4. Seyfried TN, Shelton LM, Mukherjee P (2010) Does the existing standard of care increase glioblastoma energy metabolism? The lancet oncology 11: 811–813 [PubMed]Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ογκολογία: