Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)

         
low density lipoprotein (LDL)

         

Ερμηνεία:

Η LDL είναι ο φορέας της πρόσφατης χοληστερόλης, ενώ η HDL είναι ο φορέας της ανακυκλούμενης χοληστερόλης. Η  HDL είναι πράγματι επωφελής, διότι δρα ως κύριος διαχειριστής, βοηθώντας στην προστασία της LDL από την οξείδωση, τη μεταφορά τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης προς και εκτός της VLDL [1].

Σε ένα υγιές άτομο η LDL θα επαναρροφηθεί στο ήπαρ μετά από δύο ημέρες όπου διασπάται και ανακυκλώνεται. Ως γενικός κανόνας, μία δίαιτα υψηλή σε σάκχαρα ανεβάζει την LDL και κατεβάζει τη HDL και ανεβάζει τα τριγλυκερίδια και συχνά τη χοληστερόλη [2, 3].

Η κουρκουμίνη δεν ασκεί μόνον ένα επωφελές αποτέλεσμα στην ελάττωση της ολικής χοληστερόλης , αλλά είναι ικανή να αυξήσει τη HDL και να ελαττώσει την LDL και τα τριγλυκερίδια. Η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμίνης μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική επιλογή τροποποίησης των παραμέτρων, που σχετίζονται με τη χοληστερόλη, ιδίως επί ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο [4].

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Low-density lipoprotein cholesterol, non-high-density lipoprotein, apolipoprotein, or low-density lipoprotein particle: what should clinicians measure? Davidson MH. J Am Coll Cardiol. 2012 Dec 25;60(25):2616-7. 

2.Low-density lipoprotein density and atherosclerosis. Unraveling the connection.Slyper AH. JAMA. 1994 Jul 27;272(4):305-8.

3.Adsorption kinetics of low-density lipoproteins with Langmuir monolayer. Khattari Z. J Biol Phys. 2016 Oct;42(4):539-550. 

4.Yang YS1, Su YF, Yang HW, Lee YH, Chou JI, Ueng KC. Lipid-lowering effects of curcumin in patients with metabolic syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2014 Dec;28(12):1770-7. doi: 10.1002/ptr.5197. Epub 2014 Aug 6.

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: