Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL)

         
very low density lipoproteins (VLDL)

         

Ερμηνεία:

Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και οι λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) είναι δύο διαφορετικοί τύποι λιποπρωτεϊνών που κυκλοφορούν  στο αίμα. Οι λιποπρωτεΐνες είναι μια ομάδα ευδιάλυτων πρωτεϊνών που συνδέονται και μεταφέρουν λίπος λιπίδια στο πλάσμα του αίματος.

Οι λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) φέρουν  χοληστερόλη και τριγλυκερίδια μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας. Οι VLDL φέρουν το  90% των τριγλυκεριδίων του ορού, όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση νηστείας.

Η χοληστερόλη είναι μια χημική ένωση στερολικού τύπου, που ανευρίσκεταΙ στους περισσότερους ιστούς του σώματος.  Η χοληστερόλη και τα παράγωγά της είναι σημαντικά συστατικά  των κυτταρικών μεμβρανών και πρόδρομες ουσίες άλλων χημικών ενώσεων, όπως π.χ. η βιταμίνη D. Όμωςμια υψηλή αναλογία της VLDL, που μεταφέρει χοληστερόλη στους ιστούς σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων αγγείων.

Τα τριγλυκερίδια είναι λιπιδικές χημικές ενώσεις  που συντίθενται από υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης και αποθηκεύονται στις ανθρώπινες λιπαποθήκες.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων στο αίμα σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μετά τη λήψη φαγητού, το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει όσες θερμίδες δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει, σε τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αποθκεύονται στα λιποκύτταρα και αργότερα, μέσω ορμονικών επιδράσεων απελευθερώνονται τα τριγλυκερίδια για την παραγωγή ενέργειας μεταξύ των γευμάτων.

Αν προσλαμβάνονται κανονικά περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίγονται, ιδιαίτερα όταν τρώει κανείς τροφές υψηλού περιεχομένου σε υδατάνθρακες μπορεί να εμφανίσει υπερτριγλυκεριδαιμία. Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύουν αχρησιμοποίητες θερμίδες και παρέχουν ενέργεια στο σώμα. Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται για τη δόμηση κυττάρων

Κύρια στοιχεία του VLDL

Ποσοστό

χοληστερίνη

10%

τριγλυκερίδια

70%

πρωτεΐνες

10%

άλλα λίπη

10%

και ορισμένων ορμονών.

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας άλλος τύπος λίπους που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση επιπλέον ενέργειας στα κύτταρα σας.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της VLDL και της LDL είναι ότι έχουν διαφορετικά ποσοστά της χοληστερόλης, της πρωτεΐνης και των τριγλυκεριδίων που αποτελούν κάθε λιποπρωτεΐνη. Το VLDL περιέχει περισσότερα τριγλυκερίδια. Η LDL περιέχει περισσότερη χοληστερόλη.

Η VLDL και η LDL θεωρούνται και οι δύο τύποι "κακής" χοληστερόλης. Το ανθρώπινο σώμα  χρειάζεται τόσο χοληστερόλη όσο και τριγλυκερίδια για να λειτουργήσει. Όταν αυτά τα δύο αφθονούν μπορεί να ευνοηθεί η δημιουργία αθηρωματοσκληρυνσης και να αυξηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νόσου των στεφανιαίων αρτηριών και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η  VLDL παράγεται στο ήπαρ και  μεταφέρει τριγλυκερίδια σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Metabolism of apoprotein B of plasma very low density lipoproteins in the rat. Faergeman O, Sata T, Kane JP, Havel RJ. J Clin Invest. 1975 Dec;56(6):1396-1403.

Identification of molecular species of cholesteryl ester hydroperoxides in very low-density and intermediate-density lipoproteins. Shrestha R, Hui SP, Sakurai T, Yagi A, Takahashi Y, Takeda S, Jin S, Fuda H, Chiba H. Ann Clin Biochem. 2014 Nov;51(Pt 6):662-71.

Very Low-Density Lipoproteins of Metabolic Syndrome Modulates STIM1, Suppresses Store-Operated Calcium Entry, and Deranges Myofilament Proteins in Atrial Myocytes. Shiou YL, Lin HT, Ke LY, Wu BN, Shin SJ, Chen CH, Tsai WC, Chu CS, Lee HC. J Clin Med2019 Jun 20;8(6).Συνώνυμα:© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: