Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κρεμασμένοι μαστοί

     kremasme΄ni masti΄    
sagging breasts

     σάγιν bρεστς    

Ερμηνεία:

Η χαλάρωση και το κρέμασμα των μαστών είναι μια φυσική διεργασία που εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας. Τα ακριβή αίτια της πτώσης των μαστών δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένα. Η σοβαρότητα της πτώσης των μαστών καθορίζεται  ανάλογα με με τη θέση της θηλής σε σχέση με την υπομαστική πτυχή.

Μετά το 35ο οι μαστοί των γυναικών αρχίζουν να χάνουυν λιπώδη ιστό, πράγμα που μικραίνει το μέγεθος και την πληρότητα των μαστών. Το πρώτο σημείο κρεμάσματος των μαστών είναι η στροφή της άλω του μαστού προς  προς τα κάτω. Οι σύνδεσμοι και ο συνδετικός ιστός των μαστών προσδίδουν το σχήμα των γυνακείων μαστών. Οι μαστοί για να διατηρήσουν την ελαστικότητά τους χρειάζονται οιστρογόνα. Καθώς γηράσκει η γυναίκα και ελαττώνεται ση παραγωγή των οιστρογόνων της, ελαττώνεται η ελαστικότητα του δέρματός της με επακόλουθο την πτώση των μαστών.

 

Στην πτώση των μαστών συμβάλλει και το κάπνισμα, δίότι το κάπνισμα διασπά την ελαστίνη  που ευθύνεται για την ελαστικότητα του δέρματος. Οι πολλαπλές κυήσεις συμβάλουν στην πρόκληση της πτώσης των μαστών. Η βαρύτητα συμβάλλει στην πτώση των μαστών, ιδιαίτερα των γυναικών με μεγάλους μαστούς. Συνιστάται η αποφυγή του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, αποφυγή των αυξομειώσεων του σωματικού βάρους, απώλεια του σωματικού βάρους των υπέρβαρων γυναικών κάτω από επιτήρηση διαιτολόγου και χρησιμοποίηση αθλητικού τύπου στηθοδέσμων.

Η πτώση των μαστών μπορεί να προληφθεί με ασκήσεις που ενισχύουν τους μύς, που υπάρχουν κάτω από τους μαστούς, όπως ο μείζων και ο έλασσων θωρακικός μυς.

Η πτώση των μαστών μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά με τη μαστοπηξία. Με τη μαστοπηξία τροποποιείται το μέγεθος, το σχήμα και η ανύψωση των κρεμασμένων μαστών χωρίς να αλλάζει ο όγκος του μαστού.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Mastopexy for breast ptosis: Utility outcomes of population preferences. Ibrahim AM, Sinno HH, Izadpanah A, Vorstenbosch J, Dionisopoulos T, Markarian MK, Lee BT, Lin SJ. Plast Surg (Oakv). 2015 Summer;23(2):103-7.

[Surgical correction of the atrophic sagging breast]. Babayan R. Zentralbl Chir. 1979;104(2):122-5. 

Correction of sagging or ptotic breast. LAICO JE. Philipp J Surg. 1955 Jan-Feb;10(1):33-8. Συνώνυμα:
πτώση των μαστών, breasts ptosis

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Πλαστική χειρουργική: