Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κραμβοειδή λαχανικά

     kramvoidí lachaniká     
cruciferous veggies

     κρουσίφερας βέγκις    

Ερμηνεία:

Τα κραμβοειδή περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες που δρούν κατά πολλών νόσων. Η συχνή βρώση κραμβοειδών μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου.

Μερικά από αυτά έδειξαν ότι ανακόπτουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του μαστού, μήτρας (ενδομήτριο), πνέυμονος, παχέος εντέρου, ύπατος, τραχήλου μήτρας. Επίσης, η συχνή κατανάλωση κραμβοειδών ελαττώνει την συχνότητα εκδήλωσης του καρκίνου του προστάτη.

Ένα από τα συστατικά των κραμβοειδών είναι η σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να διεγείρει ένζυμα του σώματος που το αποτοξινώνουν από καρκινογόνες ουσίες, προτού να βλάψουν κύτταρα. Επίσης, άλλα δύο συστατικά των κραμβοειδών, η ινδολο-3-καβινόλη και η κραμβένη (crambene), μπορεί να ενεργοποιήσουν αποτοξινωτικά ένζυμα. Τα κραμβοειδή ελαττώνουν και το οξειδωτιό στρες.

Τα κραμβοειδή περιέχουν κυρίως φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, Β2, Β6, C, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, ωμέγα-3-λιπαρά οξέα. Στα κραμβοειδή ανήκουν το μπρόκολο κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κάλη κ.α. Εκτός από την σουλφοραφάνη, τα κραμβοειδή περιέχουν και άλλες ινδόλες όπως τα ισοθειοκυανικά γλυκοσινολικά.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Diabetes Forecast. 2007 Mar;60(4):27-9. Healthy eating. Cruciferous veggies. Arugula, broccoli, collards, oh my!
Webb R.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: