Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κοινωνικές νόσοι

     kinonike΄s no΄si    
social diseases

     σόσιαλ dισίζις    

Ερμηνεία:

Ως κοινωνική θεωρείται μια νόσος, της οποίας η συχνότητα σχετίζεται άμεσα με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Η ανάπτυξη του πολιτισμού θεωρείται, σε γενικές γραμμές, ως ένα θετικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δημιουργίας ευεξίας και αύξηση του χρόνου προσδόκιμης ζωής των ανθρώπων.

Η επιταχυνόμενη εξέλιξη του πολιτισμού (κυρίως η εκβιομηχάνιση, η αστυφιλία και η διατροφή) έχει οδηγήσει σε νέες δυνατότητες δημιουργίας και εκδήλωσης νόσων και διαταραχών και των πιθανών παρενεργειών  τους στην ανθρώπινη υγεία.

Στους μεγάλους πολιτισμούς, που άνθησαν τους περασμένους αιώνες, όπως ο Αιγυπτιακός, Ελληνικός, Ρωμαϊκός, Κινεζικός, των Μάγια, Αζτέκων, κλπ ήταν άγνωστες οι σύγχρονες νόσοι του πολιτισμού, από τις οποίες πάσχουν και πεθαίνουν οι σύγχρονοι  άνθρωποι. 

Η σύγχρονη ιατρική μέσω της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής, της χρήσης των εμβολίων και των αντιβιοτικών, καθώς επίσης και λόγω της βελτίωσης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών έχει συμβάλλει στο να περιοριστούν οι κίνδυνοι θανάτου από λοιμώδη νοσήματα, αν και αυτό δεν ισχύει για τις υποανάπτυκτες χώρες του πλανήτη μας.

Αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου άλλαξαν οι κοινωνικές, οικονομικές συνθήκες διαβίωσης και διατήρησης της υγείας  των ανθρώπων.

Οι περισσότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων τη μεταπολεμική εποχή ήταν και είναι οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό επεισόδιο,  ο καρκίνος και άλλα νοσήματα, που είναι το επακόλουθο  της ακατάλληλης σχέσης των ανθρώπων  με το περιβάλλον και της αλλαγής του τρόπου ζωής (life style).

Οι ασθένειες που προκύπτουν από την αλλαγή του τρόπου ζωής διαφέρουν από  τις άλλες νόσους, διότι είναι δυνητικά προλαμβανόμενες και μπορεί να μειωθεί η συχνότητά τους με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Betlejewski S. Social diseases, civilization diseases or lifestyle diseases?.Wiad Lek. 2007;60(9-10):489-92.

West Drug (Vanc). 1946 Jun;14:42. Social remedies for social diseasesSILCOX CE.


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Επιδημιολογία: